Afgebroken tand of kies bij mijn huisdier
De angst van iedere honden- en kattenbezitter: een afgebroken tand of kies. Helaas komt het regelmatig voor. Hoe voorzichtig je als eigenaar ook bent met de aangeboden speeltjes en kluiven, een ongeluk zit in een klein hoekje. Soms is het snel duidelijk dat er iets mis is, omdat de punt van de hoektand duidelijk zichtbaar is afgebroken. Soms duurt het wat langer, omdat er (uit het zicht) een stuk van de grote knipkies is afgebroken. 
 
Hoe dan ook: als er sprake is van een afgebroken tand of kies, dan moet er op korte termijn iets gedaan worden. Een afgebroken tand of kies geeft net als bij ons pijnklachten, alleen kan een huisdier ons dat niet ‘vertellen’. 

Daarnaast zullen bacteriën vanuit de mondholte het wortelkanaal in gaan en daar een ontsteking, deze ontsteking gaat steeds verder het wortelkanaal in en zal uiteindelijk via de punt van de wortel het kaakbot in gaan. Daar veroorzaken de bacteriën een wortelpuntabces in het kaakbot.
De gevolgen én de behandeling van een afgebroken tand is afhankelijk van de leeftijd van het huisdier:
Voorbeeld van een afgebroken hoektand
Afgebroken melktand
Een afgebroken melk(hoek)tand veroorzaakt pijn, een infectie van de tand en na verloop van tijd zal de infectie bij de wortelpunt zorgen voor een wortelpuntabces  in het kaakbot. Vaak zien we dan ook een fistelkanaal ontstaan in het tandvlees ;een roze vlek ter hoogte van de wortelpunt, zie gele pijl in de foto hieronder. Bovendien kan een wortelpuntabces van een melktand, de volwassen tand (die in de diepte nog moet doorbreken) aantasten. Er kunnen met name glazuurdefecten ontstaan aan de volwassen tanden die pas zichtbaar worden na het doorbreken van het volwassen gebit.
fistel bij afgebroken melktand
Afgebroken volwassen tand, huisdier jonger dan 2 jaar
Als bij het jong volwassen dier een tand of kies afbreekt is haast geboden! De jong volwassen tand bij een huisdier tot een leeftijd van circa 2 jaar is nog relatief zwak en nog niet klaar met de vorming van een wortelpunt. Het liefst houden we de tand of kies in leven zodat deze verder kan toenemen in stevigheid en sterkte. Het in leven houden van de tand kan gedaan worden met een Vitale Pulpa-Overkapping. Echter, in verband met infectiegevaar van de tand moet dit binnen 48 uur na het ontstaan van de tandbreuk uitgevoerd worden!  
Bij een Vitale Pulpa-Overkapping wordt de breuk in de tand glad gemaakt, het wortelkanaal voor een deel uitgeboord, de bloeding gestopt en wordt het uitgeboorde deel daarna secuur opgevuld met speciale middelen die de tand in leven houden én de bacteriën buiten de deur houden.
         

vitale vulpa-overkapping en eindresultaat
Een afgebroken tand of kies bij een volwassen huisdier ouder dan 2 jaar
De behandeling bestaat uit een wortelkanaalbehandeling
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. LIES PAARDEKOOPER
Tandheelkundig dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht

Lid van de European Veterinary Dental Society (EVDS)
Lid van de Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde (WVT)
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT