Artrose
Wat is artrose en hoe kan dat succesvol behandeld worden?
(Osteo)artrose bij honden en katten is een pijnlijke, progressieve ontsteking in de gewrichten die meestal samenhangt met slijtage van het gewrichtskraakbeen. Het is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid bij de hond: 1 op de 5 honden wordt er door getroffen.

Artrose kan in één of meer gewrichten optreden en zal pijn, stijfheid, gezwollen gewrichten, kreupelheid en een verminderde beweeglijkheid tot gevolg hebben. Dit alles leidt tot een verminderde levenskwaliteit en maakt deelnemen aan leuke alledaagse activiteiten zoals wandelen, rennen en zwemmen steeds lastiger of onmogelijk. Veel eigenaren schatten deze verschijnselen verkeerd in en schrijven deze toe aan het ouder worden.

Artrose is een ontsteking welke steeds in ernst toeneemt! In de meeste gevallen is er wel een duidelijk aanwijsbare oorzaak aanwezig zoals bv misvorming/ dysplasie van heupgewrichten, een gescheurde voorste kruisband of een los botfragment in het ellebooggewricht. De eerste stap in de behandeling van artrose is altijd het vaststellen van een onderliggende oorzaak. In de meeste gevallen zal naast een lichamelijk onderzoek medische beeldvorming noodzakelijk zijn zoals röntgenfoto’s, echo, CT- / MRI-scan. Andere onderzoeken kunnen zijn artroscopie, gewrichtspunctie, bloedonderzoek en gewrichtsverdoving.

De eerste belangrijke stap in de behandeling is het zo mogelijk wegnemen van de oorzaak van de artrose door middel van een chirurgische ingreep. Er zijn situaties waarin het gewricht zoveel artrose heeft dat men geen pijnvrije 'normale' gewrichtsfunctie meer kan verwachten met welke behandelingen dan ook. In dergelijke gevallen kan het plaatsen van een gewrichtsprothese zoals de Cupless heupprothese bij heupdysplasie of de Patellar groove prothese bij artrose onder de knieschijf de beste behandeling zijn met voorspelbaar succespercencentage! Het verstijven van een pols- of hakgewricht een zogenaamde arthrodese is een effectieve behandeling van onbehandelbare artrose van deze gewrichten. Orthopedisch chirurgen zoals in het Dierenziekenhuis Tilburg hebben bij uitstek de daarvoor noodzakelijk expertise. 

Een chirurgische behandeling wordt meestal gevolgd door een nabehandeling samengesteld uit meerdere onderdelen:
Optimalisatie van het lichaamsgewicht van het dier; veel dieren met artrose bewegen minder en verliezen daardoor spiermassa. De eetlust is over het algemeen gelijk gebleven zodat dit vaak resulteert in een aanzienlijk overgewicht. Door het lichaamsgewicht van uw huisdier te verminderen kan de belasting op de gewrichten aanzienlijk verlicht worden. Bovendien produceert vetweefsel stoffen die de ontstekingsreactie in stand houden en zelfs verergeren. Vraag onze voedingsdeskundige om hulp en een afslankprogramma voor uw huisdier wat werkt!

Gecontroleerde lichaamsbeweging helpt de spieren en gewrichten te versterken. Wij helpen u een programma samen te stellen dat uw dier niet te veel belast. Ook fysiotherapie voor dieren behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden.

In de meeste gevallen is behandeling met medicijnen en supplementen aan te bevelen om niet alleen de pijnklachten te verminderen maar ook om de toename van artrose zoveel mogelijk af te remmen! Onze orthopedisch chirurgen geven u graag een advies over een behandeling met medicijnen waarvan door wetenschappelijk onderzoek de doeltreffendheid is bewezen. 

Dierenziekenhuis Tilburg werkt intensief samen met een orthopedische instrumentenmaker genaamd Orthopedieren Dit is een specialistisch bedrijf dat maatwerk orthopedische hulpmiddelen, zoals braces, orthese en schoentjes voor huisdieren aanmeet, produceert en aflevert.
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. WILCO RASENBERG
Orthopedisch, neuro- en wervelkolomchirurg

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
Internship Small Animal Orthopedics Michigan State University, Verenigde Staten
AO Vet basic- advanced- specialist courses Osteosynthesis Davos, Zwitserland
Lid van de European Society of Veterinary Orthopaedics and Traumatology
DRS. JESSICA BERTENS
Orthopedisch, neuro- en wervelkolomchirurg

Afgestudeerd aan de Universiteit van Gent
Chirurgie van gezelschapsdieren certificaat ESVPS, Improve Int.
Lid van de European Society of Veterinary Orthopaedics and Traumatology
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT