Baarmoederontsteking bij uw teef
Baarmoederontsteking komt voor bij niet-gesteriliseerde teven. Naarmate uw hond ouder wordt, wordt het risico groter, maar het kan op alle leeftijden voorkomen. Een baarmoeder ontsteking ontstaat eigenlijk altijd na de loopsheid of na de dracht. Wanneer de problemen niet vroegtijdig worden opgespoord en mild van aard zijn kan het toch zo zijn dat pas langer na de loopsheid of de bevalling de symptomen ontdekt worden.   

Symptomen van baarmoederontsteking
- Mogelijk uitvloeiing uit de schede 
- Uw hond plast en drinkt veel
- Uw hond is lusteloos, heeft geen energie
- Uw hond braakt
- Soms is er sprake van koorts (meer dan 39,5 graden)
- Uw hond heeft erg rode slijmvliezen
- Uw hond heeft een dikke buik

Hoe onderzoeken wij baarmoederontsteking?
Bij het vermoeden van een baarmoederontsteking beginnen wij altijd met een algemeen lichamelijk onderzoek. Wanneer er twijfel bestaat over de aanwezigheid van een baarmoederontsteking kunnen we een echo maken om de diagnose te bevestigen. Daarnaast kan ook een bloedonderzoek meer informatie geven vooral omdat een baarmoederontsteking nierfalen en uitdroging kan veroorzaken. Een urine- en bloedonderzoek kan daarnaast informatie geven over mogelijke andere oorzaken van de klachten.  

Hoe behandelen wij baarmoederontsteking?  
In het geval van een baarmoederontsteking bestaat er maar één effectieve behandeling: verwijdering van de baarmoeder. Omdat een baarmoederontsteking alleen voorkomt bij niet-gesteriliseerde teven worden bij deze ingreep ook de eierstokken verwijderd. De ingreep gebeurt onder algehele narcose. Wij gebruiken altijd de veiligste anesthesiemiddelen en maken gebruik van gasanesthesie tijdens de ingreep. Door het toedienen van een infuus voorkomen wij ophoping van gifstoffen in het lichaam en gaan we de gevolgen van uitdroging tegen. Tijdens de operatie ligt uw hond altijd aan bewakingsapparatuur. Daarmee houden we hart- en longfuncties, temperatuur en anesthesiediepte nauwlettend in de gaten. 

Voorkomen is beter dan genezen
Een baarmoederontsteking komt alleen voor bij teven die niet gesteriliseerd zijn. Sterilisatie is dus de beste voorzorgsmaatregel tegen baarmoederontstekingen (ook als de baarmoeder zelf blijft zitten, zie hiervoor ook “sterilisatie van uw hond”).
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. IAN VAN ALPHEN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Gent
 
DRS. CLAUDIA BOLIJN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
 
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT