Baarmoederontsteking bij uw kat
Wat is baarmoederontsteking?
Baarmoederontsteking (Pyometra) is een serieuze en levensbedreigende aandoening. Pyometra kan voorkomen bij elke niet-gesteriliseerde poes, hoewel het vaker gezien wordt bij oudere poezen (ouder dan 5 jaar). De meeste gevallen van pyometra ontstaan binnen 60 dagen nadat de poes krols is. Een baarmoederontsteking wordt vaak veroorzaakt door de hormonale veranderingen die plaatsvinden wanneer een poes krols is.

Symptomen van baarmoederontsteking bij de kat
Pyometra ontstaat meestal 6 tot 8 weken nadat de poes krols is geweest. Dit is een levensbedreigende aandoening, waarbij de poes direct door een dierenarts onderzocht moet worden. Baarmoederontsteking kan zich in korte tijd ontwikkelen, echter kunnen er ook maanden overheen gaan voordat de ontsteking volledig ontwikkeld is. Katten die op regelmatige basis krols zijn en niet zwanger raken hebben een grotere kans op de ontwikkeling van pyometra.

Er zijn twee soorten pyometra, open en gesloten.

- Open pyometra: de baarmoederhals is open en pus druppelt uit de vagina. Dit is vaak crèmekleurig of roze of bruin van kleur, en heeft een doordringende geur.

- Gesloten pyometra: aangezien de baarmoeder gesloten is kan de pus het lichaam niet via de vagina verlaten. Dit wordt in de baarmoeder verzameld.

Alle vormen van pyometra dienen direct behandeld te worden, al is gesloten pyometra een stuk gevaarlijker. De pus hoopt zich namelijk op in de baarmoeder.

Naast vaginale afscheiding kunnen onderstaande symptomen ontstaan:
- Verlies van eetlust;
- Gewichtsverlies;
- Loomheid;
- Verhoging van de lichaamstemperatuur;
- Overmatige dorst en overmatig urineren;
- Opgezette buik;
- Buikpijn;
- Uitdroging.

Diagnose en behandeling
Een baarmoederontsteking wordt vastgesteld door een fysiek onderzoek van de poes. Ook wil de dierenarts weten wanneer de laatste keer is geweest dat de poes krols was. Hij zal de vaginale afscheiding en baarmoeder onderzoeken. De baarmoederontsteking zal worden bevestigd via een echo of röntgenfoto. De beste behandeling is het verwijderen van de baarmoeder. Met antibiotica wordt de infectie behandeld en met een infuus wordt eventuele uitdroging behandeld.
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. IAN VAN ALPHEN 
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Gent
 
DRS. CLAUDIA BOLIJN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
 
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT