Blaasontsteking bij uw kat
Anders dan bij honden wordt een blaasontsteking bij de kat zelden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Een antibioticumkuur is dus over het algemeen niet zinvol en kan antibioticumresistentie alleen maar in de hand werken. Van nature drinken katten weinig, waardoor de urine geconcentreerder is en bacteriële infecties juist worden tegen gegaan. 

Het merendeel (60-70%) van de katten krijgen een zogenaamde idiopathische blaasontsteking (Feline Idiopatische Cystitis, FIC). Hierbij is er niet één goede aanwijsbare oorzaak voor de klachten maar de volgende factoren kunnen hierbij wel een rol spelen:
- Stress 
- Afwijking van het slijmlaagje in de blaas 
- Geïrriteerde zenuwen van de blaas 
Voor veel eigenaren is het moeilijk om stress bij de kat te herkennen, ze laten soms namelijk helemaal niets hiervan merken. Toch weten we dat als we stress behandelen de klachten vaak sterk verminderen.

Door de sterk geconcentreerde urine van de kat neemt de kans op blaasgruis en blaasstenen wel toe, waardoor een blaasontsteking ook kan ontstaan. Dit is bij ongeveer 20-30% van de katten het geval. De kleine gruis-achtige korreltjes irriteren de blaaswand en geven zo ontstekingsverschijnselen. Een gevaar hiervan bij katers is dat door deze korreltjes de plasbuis verstopt kan raken (plaskater). Hierdoor kan de kat helemaal niet meer plassen en ontstaat een spoedgeval. Het is bij verdeking hiervan noodzakelijk direct contact met ons op te nemen, ook buiten openingstijden. Bij een algehele verstopping kan uw kat zelfs komen te overlijden als te lang gewacht wordt met de behandeling.

Slechts een heel klein gedeelte van blaasontstekingen bij katten wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Deze bacteriële infectie is meestal dan alsnog het gevolg van een onderliggend probleem. Een aantal van deze factoren zijn: 
 - Katten die regelmatig gekatheteriseerd zijn (bijvoorbeeld een plaskater)
 - Katten die geopereerd zijn aan de urinewegen 
-  Katten die meer drinken of plassen (bijvoorbeeld door nierfalen, suikerziekte of   
   schildklierproblemen) 
-  Katten met een verminderde weerstand door verschillende oorzaken. 

In zeldzame gevallen kunnen blaasproblemen ook worden veroorzaakt door een tumor. 

Symptomen van een blaasontsteking bij uw kat
De volgende symptomen kunnen wijzen op een blaasontsteking:
- Uw kat heeft moeite of pijn met plassen (miauwen tijdens het plassen)
- Uw kat plast veelvuldig, maar steeds kleine beetjes
- Uw kat plast naast de kattenbak
- Bloed in de urine
- Sterk ruikende urine
- Uw kat wast voortdurend zijn of haar geslachtsdelen

Hoe stellen wij de diagnose bij uw kat?
Hoewel de symptomen soms heel erg kunnen lijken op die van een blaasontsteking hoeft dit niet altijd het geval te zijn, soms is er toch iets anders aan de hand. Het is daarom noodzakelijk om eerst een algemeen lichamelijk onderzoek te doen. Als er daarna verdenking is op een blaasontsteking zonder verstopping doen wij een urineonderzoek om de diagnose te bevestigen en te onderzoeken of er sprake is van blaasgruis. Een bloedonderzoek, echografie en een bacteriekweek kunnen helpen om te zoeken naar onderliggende oorzaken van de klachten, zeker als deze blijven terugkeren. 

Hoe behandelen wij de blaasproblemen van uw kat?
Bij een idiopathische blaasontsteking (FIC) volstaat het om uw kat ontstekingsremmers te geven, welke ook pijnstillend werken. Hoewel de blaasontsteking vaak bijna altijd vanzelf binnen 5-10 dagen weg gaat geeft deze medicatie uw kat in de tussentijd wel verlichting van de klachten. 

Als er een andere oorzaak is van de blaasontsteking moet deze natuurlijk behandeld worden. Zo kunnen we blaasgruis behandelen met een speciaal smakelijk dieet. Een eventuele bacteriële infectie kan met een antibioticumkuur behandeld worden, maar omdat dit heel zeldzaam is doen we dat pas na het inzetten van een bacteriële kweek zodat we weten welk antibioticum het meest geschikt is voor de behandeling. Voorkomen van een blaasontsteking . Om terugkerende klachten van een idiopathische blaasontsteking te voorkomen is het belangrijk om preventieve maatregelen in te zetten tijdens de behandeling én nadat uw kat genezen is. De preventieve behandeling richt zich op meer drinken, vaker plassen en stressvermindering.

Vooruitzichten
Gebruikelijk genezen de meeste katten met de juiste behandeling goed.
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. IAN VAN ALPHEN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Gent
DRS. CLAUDIA BOLIJN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT