Bultjes of knobbels bij uw hond
Het kan zijn dat u een bultje of een knobbeltje bij uw hond aantreft. De meeste bultjes zijn onschuldig maar dit is helaas niet altijd het geval. Zeker als het bultje groter wordt, van uiterlijk verandert of langer aanwezig blijft, is het verstandig om contact met ons op te nemen. 

Wat doen wij als uw hond een bultje of een knobbel heeft? 
We beginnen altijd met een algemeen onderzoek van uw hond en natuurlijk het bultje. Soms kunnen we hiermee al zeggen om wat voor soort bultje het gaat en u geruststellen. Vaak is het echter onmogelijk om vanaf de buitenkant te zien wat er precies aan de hand is, dan wordt er aanvullend onderzoek ingezet. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden: 
 - Dunne naald aspiratiebiopt (DNAB): met deze techniek wordt met  een dunne naald in het bultje gestoken en materiaal opgezogen. Soms is direct al duidelijk wat de inhoud is, bijvoorbeeld bij een talgklierontsteking of een vetbultje. Meestal is het nodig om de opgezogen inhoud (cellen) door een patholoog te laten beoordelen. Deze kan onder de microscoop vaak zien om wat voor weefsel het gaat en wat de beste behandeling is. Bij het gebruiken van deze techniek is het wel heel belangrijk dat er precies in het bultje wordt geprikt zodat we het juiste weefsel opzuigen. Wanneer een bultje flink gaat bloeden, weinig cellen loslaat of heel erg klein is kan de uitslag onvoldoende informatie geven. 
- Ponsbiopt: wanneer een DNAB onvoldoende informatie biedt of onmogelijk is kan ervoor gekozen worden een klein stukje uit het bultje weg te snijden. Ook dit stukje wordt naar de patholoog ter beoordeling opgestuurd. Omdat we nu niet enkele losse cellen hebben maar een heel stukje weefsel is deze techniek betrouwbaarder. 
- Excisiebiopt: als het bultje toch verwijderd moet worden (bijvoorbeeld omdat de hond er last van heeft) kan in de meeste gevallen direct chirurgisch worden ingegrepen. Hierbij wordt het bultje in zijn geheel verwijderd en opgestuurd naar de patholoog voor onderzoek van het weefsel.  

Hoe behandelen wij een bultje of knobbeltje? 
Zoals gezegd zijn veel bultjes en knobbeltjes onschuldig en kunnen ze gewoon blijven zitten. Toch kunnen ook goedaardige bultjes tot klachten leiden, bijvoorbeeld doordat ze op een vervelende plek zitten, steeds weer gaan bloeden of gaan ontsteken. Dan is een behandeling noodzakelijk. Als blijkt dat het om een kwaadaardig bultje gaat (kanker) is het afhankelijk van het type kanker welke behandeling het meest geschikt is. Bij op tijd ingrijpen is de kans op volledige genezing het grootst.
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. IAN VAN ALPHEN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
DRS. CLAUDIA BOLIJN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT