Castratie van uw kater
Waarom zou u kiezen voor castratie van uw kat? 
Castratie van katers is medisch gezien niet noodzakelijk. 
Toch is castratie sterk aan te raden omdat:
- Ongecastreerde katers kunnen hinderlijk sproeigedrag in en rond het huis gaan vertonen. Dit leidt tot een sterke geur en onhygiënische omstandigheden. Wanneer dit gedrag eenmaal is aangeleerd is het moeilijk om deze af te leren.
- Ongecastreerde katers vechten minder met buurtgenoten waarbij ze verwondingen of abcessen kunnen oplopen.
- Een ongecastreerde kater heeft de neiging om meer te gaan zwerven en kan soms langere tijd van huis wegblijven. Het is lastig om hem dan binnen te houden wegens hinderlijk gedrag.
- Uw kater zodoende niet zal bijdragen aan het ontstaan van meer asiel- en zwerfkatten. 

Hoe gaat de ingreep in zijn werk?
Castratie is mogelijk als uw kater vanaf 6 maanden leeftijd. Tijdens de ingreep worden twee kleine sneetjes in het scrotum gemaakt waardoor de testikels worden verwijderd. Dit gebeurt onder algehele narcose. Tijdens de ingreep ligt uw kat aan bewakingsapparatuur. Daarmee houden we hart- en longfuncties, temperatuur en anesthesiediepte nauwlettend in de gaten. Uw kat mag over het algemeen dezelfde dag nog naar huis, wel krijgt hij een injectie met pijnstilling die de eerste dagen na de operatie werkzaam blijft. Omdat er geen hechtingen worden gebruikt is het dragen van een kraag niet nodig.

Waar kunt u van te voren op letten als uw kat bij ons geopereerd wordt?
Wanneer uw dier bij ons geopereerd moet worden is er een aantal zaken waar u op moet letten.

- Is uw kater nuchter? 
Vanwege mogelijk braken als gevolg van de narcose is het belangrijk dat uw kater nuchter is. Dat betekent dat hij tenminste 8 uur voorafgaand aan de operatie niet meer mag eten. Drinken van schoon kraanwater mag natuurlijk wel. 

- Heeft u de anesthesievragenlijst ontvangen en ingevuld? 
Om risico's voorafgaand aan de operatie in kaart te brengen vragen wij u altijd een anesthesievragenlijst in te vullen. Deze ontvangt u van te voren per mail. Hiermee kunnen wij tijdig te verwachte problemen opsporen en u adviseren over een eventueel verhoogd narcose risico.

- Bent u bereikbaar tijdens de operatie? 
Het kan gebeuren dat wij in een situatie komen waarbij we met u moeten overleggen. Het is daarom van groot belang dat u een goed werkend telefoonnummer bij ons achterlaat en dat u probeert bereikbaar te blijven tijdens de operatie.

- Heeft u over de nazorg nagedacht?
Uw huisdier wordt geopereerd en dat vereist altijd enige nazorg. Bent u op de hoogte van wat u kunt verwachten? Zijn er speciale maatregelen nodig?

- Zijn uw vragen beantwoord? 
Heeft u nog aanvullende vragen of onduidelijkheden? Stel deze van te voren!
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. IAN VAN ALPHEN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Gent
DRS. CLAUDIA BOLIJN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT