Castratie van uw reu
Waarom zou ik mijn reu laten castreren?  
Daar waar bij teefjes in verband met de gezondheid geadviseerd wordt na de eerste loopsheid te steriliseren, is er medisch gezien geen reden om een reu te castreren wanneer er geen klachten bestaan.

Wanneer kan castratie wel verstandig zijn?
Er kunnen medische redenen aanwezig zijn voor castratie. Voorbeelden hiervan zijn: prostaatproblemen, testikeltumoren en bepaalde tumoren in of rond de anus. Ook bij gedragsproblemen kan overwogen worden om uw reu te laten castreren. Vaak is het echter zo dat gedragsproblemen niet alleen maar te maken hebben met hormonen maar vaak ook (gedeeltelijk) met aangeleerd gedrag. Zonder effectieve gedragstraining zijn de resultaten van castratie vaak tegenvallend en kan castratie soms zelfs averechts werken (zoals bij angstagressie). Een manier om de effecten van castratie op het gedrag te onderzoeken is het inbrengen van een speciaal implantaat dat uw reu op chemische wijze castreert. Deze chip werkt een half jaar tot een jaar. Heeft deze chip het gewenste effect dan kunt u ervoor kiezen om uw reu alsnog “echt” te laten castreren. 

Hoe gaat de ingreep in zijn werk?
Castratie is mogelijk vanaf 6 maanden leeftijd. Tijdens de ingreep wordt een kleine snede voor de balzak gemaakt waardoor de zaadballen kunnen worden verwijderd. Dit gebeurt onder algehele narcose. Wij gebruiken de veiligste narcosemiddelen (onder andere gasnarcose met beademing ) waardoor we het narcoserisico zo klein mogelijk houden. Tijdens de operatie ligt uw hond aan bewakingsapparatuur. Daarmee houden we hart- en longfuncties, temperatuur en anesthesiediepte nauwlettend in de gaten. Uw hond mag over het algemeen dezelfde dag nog naar huis. Wel krijgt hij voor enkele dagen pijnstillers mee en is het dragen van een kraag noodzakelijk om de hechtingen te beschermen.

Waar kunt u van te voren op letten als uw hond bij ons geopereerd wordt?
Wanneer uw dier bij ons geopereerd moet worden is er een aantal zaken waar u op moet letten. 

- Is uw dier nuchter? 
Vanwege mogelijk braken als gevolg van de narcose is het belangrijk dat uw dier nuchter is. Dat betekent dat hij/zij tenminste 8 uur voorafgaand aan de operatie niet meer mag eten. Drinken mag wel. 

- Is uw dier nog uitgelaten / heeft het geplast en gepoept van te voren? 
Wij proberen zo schoon en steriel mogelijk te werken. Wanneer een dier onder narcose gaat ontspant deze en kan soms ontlasting en urine laten lopen. Het is zeer prettig als uw dier van te voren goed uitgelaten is! Let u er ook op dat uw dier schoon en droog is voor de operatie?

- Heeft u de anesthesievragenlijst ontvangen en ingevuld?
Om risico's voorafgaand aan de operatie in kaart te brengen vragen wij u altijd een anesthesievragenlijst in te vullen. Deze ontvangt u van te voren per mail. Hiermee kunnen wij tijdig te verwachte problemen opsporen en u adviseren over een eventueel verhoogd narcose risico. 

- Bent u bereikbaar tijdens de operatie?  
Het kan altijd gebeuren dat wij in een situatie komen waarbij we met u moeten overleggen. Het is daarom van groot belang dat u een goed werkend telefoonnummer bij ons achterlaat en dat u probeert bereikbaar te blijven tijdens de operatie.

- Heeft u over de nazorg nagedacht? 
Uw huisdier wordt geopereerd en dat vereist altijd enige revalidatie. Bent u op de hoogte van wat u kunt verwachten? Zijn er speciale maatregelen nodig? 

- Zijn uw vragen beantwoord? 
Heeft u nog aanvullende vragen of onduidelijkheden? Stel deze van te voren!
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. IAN VAN ALPHEN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Gent
DRS. CLAUDIA BOLIJN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT