CT-scan 
Dierenziekenhuis Tilburg beschikt over een Philips Brilliance 40 slice CT scanner. Computer tomografie is een beeldvormende techniek welke gebruik maakt van röntgenstraling. De patient ligt op een tafel welke met een bepaalde snelheid beweegt door een tunnel waarin een röntgenbuis en detector met grote snelheid ronddraaien. Met deze techniek wordt de doorlaatbaarheid van het onderzochte lichaamsdeel voor de gebruikte straling vanuit een groot aantal hoeken rondom in dunne „plakjes” gemeten, waarna een computer uit de resultaten een driedimensionale weergave van het onderzochte lichaamsdeel opbouwt. Door toediening van contrastmateriaal kan de zichtbaarheid van bepaalde structuren worden vergroot.

Het is van groot belang dat voorafgaand aan een CT-scan er altijd vooraf een deskundig onderzoek wordt gedaan door de behandelende dierenarts.
Het klinisch onderzoek bepaalt immers welk onderzoek van welk lichaamsdeel nodig is om een diagnose te kunnen stellen.

Tijdens een CT-onderzoek moet een dier gedurende korte tijd volledig stil liggen, zodat een narcose onvermijdelijk is. Dierenziekenhuis Tilburg  gebruikt hiervoor gasnarcose met beademing en bewaking van belangrijkste lichaamsfuncties.  Omdat de CT-scan gebruik maakt van röntgenstraling mag tijdens het onderzoek niemand in de directe omgeving zijn. Een dierenarts is tijdens het onderzoek aanwezig achter een zogenaamde loodwand om de patiënt in de gaten te houden en de scanner te bedienen. Het scanproces zelf duurt over het algemeen minder dan 30 minuten.

Voor de bewerking en beoordeling van de onderzoek is tijd nodig. Afhankelijk van de situatie zal de uitslag van het onderzoek over het algemeen beschikbaar zijn binnen enkele uren en maximaal 24 uur. Alle onderzoeken worden voor extra beoordeling digitaal doorgezonden aan experts op het gebied van de medische beeldvorming: Prof Dr. I Gielen en Prof. Dr. H van Bree van VetMedImage

CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. WILCO RASENBERG
Orthopedisch, neuro- en wervelkolomchirurg

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
Internship Small Animal Orthopedics Michigan State University, Verenigde Staten
AO Vet basic- advanced- specialist courses Osteosynthesis Davos, Zwitserland
Lid van de European Society of Veterinary Orthopaedics and Traumatology
DRS. JESSICA BERTENS
Orthopedisch, neuro- en wervelkolomchirurg

Afgestudeerd aan de Universiteit van Gent
Chirurgie van gezelschapsdieren certificaat ESVPS, Improve Int.
Lid van de European Society of Veterinary Orthopaedics and Traumatology
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT