Diarree bij uw hond
Een hond heeft normaal 1-2x per dag goede, stevige ontlasting. Wanneer de ontlasting te dun is of brij-achtig dan is er sprake van diarree. Ook vaker ontlasten en bloed of slijm in de ontlasting wordt diarree genoemd. Diarree door verandering van voer komt het meeste voor. Wij mensen zijn gewend om juist heel gevarieerd te eten. Bij honden is dit anders; uw hond past zich aan aan het voer en zijn darmstelsel stelt zich hierop in. Bij een verandering kan dit leiden tot, meestal kortstondige, maar soms ook langdurige diarree. Bij verandering van voer is het altijd beter om dit geleidelijk aan te doen.

We spreken van acute diarree als deze minder dan 3 weken lang aanhoudt. De bekendste oorzaken van acute diarree zijn: 
- Voerwisseling of “iets verkeerds gegeten hebben” 
  Let op: de populaire zogenaamde Vers-vlees-voeding is in veel gevallen alles behalve  
  microbiologisch veilig en aldus een groot risico voor uw hond en zelfs ook voor u!
- Vervuild drinkwater 
- Parasieten (zoals wormen en Giardia) 
- Virusinfecties 
- Bacteriële infecties 

Acute diarree gaat meestal vanzelf over als de hond verder niet ziek is. Met vaker uitlaten, zorgen dat er voldoende gedronken wordt en het geven van licht verteerbaar voer kunt u uw hond een handje helpen. Wij hebben hiervoor een speciaal smakelijk dieet op voorraad. Bij hele jonge dieren of bij de aanwezigheid van meer dieren in huis zijn extra hygiënemaatregelen gewenst. Een bezoek aan ons is meestal niet direct nodig, wel is het verstandig om bij twijfel contact met ons op te nemen. Wanneer uw hond echt ziek is, koorts heeft (>39,5 ºC) of de klachten langer dan enkele dagen aanhouden is het verstandig om langs te komen. Met extra ondersteuning zoals het geven van een infuus, medicijnen en speciale voeding kunnen wij uw hond vaak goed helpen. 

Wanneer de klachten niet verdwijnen spreken we van chronische diarree, wanneer de klachten regelmatig terugkomen van recidiverende diarree. In die gevallen is het erg belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Door middel van een uitgebreid lichamelijk onderzoek proberen wij een beeld te krijgen van de mogelijke oorzaak. Vaak is aanvullend onderzoek nodig en afhankelijk van de aard van de klachten. Mogelijke aanvullende onderzoeken kunnen zijn: bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek, onderzoek naar voedselovergevoeligheid, echografie en/of een inwendig onderzoek van maag en darmen met behulp van endoscopie.  

Hoe behandelen wij diarree bij uw hond?
-Dieet; als de diarree veroorzaakt wordt door voedsel is het belangrijk om over te gaan 
 op een licht verteerbaar voer van bekende goede kwaliteit. Speciale veterinaire diëten
 kunnen van groot belang zijn bij de behandeling van diarree!
-Hypoallergeen dieet  In geval van een voedselintolerantie / voedselallergie
-Medicijnen
-Intraveneus infuus
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. IAN VAN ALPHEN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Gent
DRS. CLAUDIA BOLIJN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT