Diarree bij uw kat
Een kat heeft normaal 1-2x per dag goede, stevige ontlasting. Wanneer de ontlasting te dun is of brij-achtig dan is er sprake van diarree. Ook vaker ontlasten en bloed of slijm in de ontlasting wordt diarree genoemd. We spreken van acute diarree als deze minder dan 3 weken lang aanhoudt. 

Dit kan verschillende oorzaken hebben: 
- Te snelle voerwisseling of “iets verkeerds gegeten hebben”  
- Microbiologisch ondeugdelijk voedsel en/of drinkwater 
- Virussen 
- Parasieten (wormen, Giardia, Tritrichomonas) 
- Bacteriële infecties
- Voedselallergie, voedselintolerantie

Acute diarree gaat meestal vanzelf over als uw kat verder niet ziek is. Met zorgen dat er voldoende gedronken wordt en het geven van licht verteerbaar voer kunt u uw kat een handje helpen. Een kat moet iedere dag eten, een dag geen eten geven is dus niet verstandig. Bij hele jonge dieren of bij de aanwezigheid van meer dieren in huis zijn extra hygiënemaatregelen gewenst. Een bezoek aan ons is meestal niet nodig, wel is het verstandig om bij twijfel contact op te nemen. 

Wanneer uw kat echt ziek is, koorts heeft (>39,5 ºC), niet meer eet of drinkt en als de klachten langer dan enkele dagen aanhouden is het verstandig om langs te komen. Met extra ondersteuning zoals het geven van een infuus, medicatie en speciale voeding kunnen wij uw kat vaak helpen. 

Wanneer de klachten niet verdwijnen spreken we van chronische diarree, wanneer de klachten regelmatig terugkomen van recidiverende diarree. In die gevallen is het erg belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Door middel van een uitgebreid lichamelijk onderzoek proberen wij een beeld te krijgen van de mogelijke oorzaak. Vaak is aanvullend onderzoek toch nodig, afhankelijk van de aard van de klachten. Mogelijke aanvullende onderzoeken kunnen zijn: bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek, onderzoek naar voedselovergevoeligheid, echografie en/of een inwendig onderzoek met behulp van endoscopie.    


CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. IAN VAN ALPHEN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Gent
DRS. CLAUDIA BOLIJN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT