Gebitsproblemen bij puppies
Een pup wordt zonder tanden en kiezen geboren. Rond de leeftijd van 3 tot 6 weken beginnen de eerste melktanden te verschijnen. Het melkgebit is normaal gesproken compleet aanwezig op een leeftijd van circa 2 maanden. Op een leeftijd van 3 maanden gaat de pup alweer wisselen en komt het blijvende gebit door. De blijvende snijtanden breken rond de leeftijd van 3 maanden door. De kiezen en hoektanden breken tussen de leeftijd van 4 tot 7 maanden door.
 
Afwijkingen aan het gebit van pup tot jonge hond: 
• Afgebroken melk(hoek)tanden
• Malocclusie (afwijkende stand) melkgebit 
• Persisterende melktanden 
• Malocclusie (afwijkende stand) volwassen gebit 
• Te veel of te weinig tanden 
• Glazuurdefecten aan het gebit 
 
Bij iedere gezondheidscontrole op onze praktijk wordt het gebit van uw pup beoordeeld. We kijken naar de stand en vorm van de afzonderlijke tanden en kiezen en hoe ze ten opzichte van elkaar staan. Ook de lengte van de onderkaak t.o.v. de bovenkaak wordt beoordeeld. Verder wordt gecontroleerd of de melktanden niet afgebroken zijn. Bij een afgebroken melkhoektand ligt het zenuwkanaal vaak open. Via deze opening komen bacteriën het wortelkanaal binnen en veroorzaken een infectie bij de wortelpunt. De gevolgen van deze infectie zijn niet alleen pijn, maar ook glazuurdefecten aan de blijvende hoektand. Dit wordt pas zichtbaar bij het doorbreken van deze blijvende tand. Daarom adviseren wij de afgebroken melk(hoek)tand zo snel mogelijk te laten verwijderen.

Problemen rond het wisselen
Het melkgebit wisselt op een leeftijd van ongeveer 4 tot 6 maanden. Bij het wisselen worden de wortels van de melktanden na verloop van tijd door de blijvende tand (die gaat doorbreken) opgelost. Als de wortel geheel is opgelost zal de melktand uitvallen. Dat is ook de reden waarom een “uitgevallen” melktand nooit een wortel heeft.

Als de wortel echter niet oplost, dan blijft deze melktand vastzitten (persisterende melktand) en kan de blijvende tand in een afwijkende richting doorbreken. Hierdoor kunnen blijvende tanden in een afwijkende stand komen te staan, zoals hoektanden van de onderkaak die in het gehemelte prikken.
Niet voor niets hebben wij een controle van het gebit op een leeftijd van 5 maanden. We zijn dan nog in staat om tijdig in te grijpen en veel tandleed te voorkomen.
De gebitscontrole is een belangrijk onderdeel van onze GRATIS Junior Check-up!
Soms is een afwijkende stand van een of meerdere (hoek)tanden te verhelpen door middel van een corrigerende beugel. Hierin hebben wij ruimschoots ervaring. Wij adviseren u graag.
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. LIES PAARDEKOOPER
Tandheelkundig dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht

Lid van de European Veterinary Dental Society (EVDS)
Lid van de Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde (WVT)
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT