Gebitsproblemen bij volwassen honden
De hond heeft een carnivoren gebit. Dat betekent dat het gebit geschikt is om een prooi mee te vangen en te verscheuren. De sterke hoektanden vervullen een belangrijke functie bij het vangen van de prooi, de grote knipkiezen bij het verscheuren ervan. Het blijvende gebit bestaat uit 42 elementen: 12 snijtanden, 4 hoektanden en 26 kiezen. Rond een leeftijd van 7 maanden is het blijvende gebit volledig doorgebroken.

Gebitsproblemen bij de volwassen hond: 

Afgebroken / afgesleten tanden of kiezen

Tumoren (goed- en kwaadaardige) in de mondholte

Tandvleesontsteking 
Er kan tijdens een hondenleven nogal wat gebeuren met het gebit. Allereerst is er de continue vorming van tandplak. De tandplak veroorzaakt een ontsteking van het tandvlees: dit noemen we een gingivitis.

Ontsteking steunweefsel van het gebit
Nadat zich pockets (opening tussen tandvlees en de tand) gevormd hebben aan de rand van het tandvlees, kan de ontsteking van het tandvlees de diepte ingaan en het steunweefsel van de tanden en kiezen aantasten. Ontstoken steunweefsel noemen we parodontitis. Dat een parodontitis gepaard gaat met pijn is een feit, maar dit is voor de eigenaar vaak niet altijd even duidelijk merkbaar.
 
Aantasting tand
De gebitselementen zelf kunnen ook aangetast worden. Tanden kunnen bijvoorbeeld afslijten. Denk aan de ballenvangende Jack Russel Terriërs. Door de schurende werking van het zand aan de tennisballen zullen de tanden na verloop van tijd steeds korter worden.

Een gruwel voor iedere eigenaar is het afbreken van tanden en kiezen. Gelukkig is een behandeling vaak mogelijk en hoeft het afbreken van tanden niet meer te betekenen dat het element als verloren moet worden beschouwd.

Tandbederf
Gaatjes in het glazuur veroorzaken tandrot. Deze gaatjes verkleuren (bruin worden) van onderliggende tandbeen. 
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. LIES PAARDEKOOPER
Tandheelkundig dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht

Lid van de European Veterinary Dental Society (EVDS)
Lid van de Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde (WVT)
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT