Hernia bij uw hond
De wervellichamen van alle wervels, behalve de eerste nekwervel, zijn met elkaar verbonden via (een of) twee tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijf bestaat uit een ring van sterk bindweefsel met daarin een elastische vervormbare gelatineuze kern, de nucelus pulposis. Door "uitdroging" van deze kern en slijtage van de tussenwervelschijf kan een scheur ontstaan in de tussenwervelschijf. 

Boven de wervellichamen is het wervelkanaal gelegen met daarin het ruggenmerg. Vanuit het ruggemerg verlaten zenuwen het wervelkanaal door openingen tussen twee wervels, aan beide zijden van de van de wervelkolom. Aan de bovenzijde hebben de wervels gewrichten met naburige wervels de zogenaamde facetgewrichten. Deze facetgewrichten scharnieren via gerwichtskraakbeen, gewrichtsvloeistof en een gewrichtskapsel. 

In eerste instantie is de tussenwervelschijf tijdens dit scheuren erg pijnlijk. Door de scheur verplaatst de inhoud van de tussenwervelschijf, welke dan meestal taai en uitgedroogd is en lijkt op ingedroogde tandpasta, zich explosief richting ruggenmerg en/of uittredende zenuwen. Door deze explosieve uittreding zal er een kneuzing onstaan van het ruggenmerg. Het geëxplodeerde materiaal en de ontstane zwelling van het ruggenmerg zorgen voor een druktoename op het ruggenmerg. 

Het ruggenmerg is een zeer gevoelig weefsel wat door druk snel diens functie verliest. Door het functieverlies van het ruggenmerg zal in het merendeel van de gevallen de cordinatie en spierkracht afnemen; hierdoor kan de patient moeilijk of helemaal niet meer zelfstandig opstaan of lopen. Daarnaast verliezen de meeste patiënten de controle over blaas en anus. In het ernstigste stadium kunnen patiënten zelfs het pijngevoel verliezen in het gebied wat achter de hernia gelegen is. Dit functieverlies noemen wij neurologische uitval.

Een hernia van een tussenwervelschijf met verlammingsverschijnselen is een spoedgeval!  

De beste kans op herstel bestaat indien de patient zo snel mogelijk deskundig onderzocht en behandeld wordt. Dierenziekenhuis Tilburg behandelt al meer dan 31 jaar grote aantallen honden met een hernia van de tussenwervelschijf volgens de principes van evidence based medicine. Op basis van het verloop van de ziekte en de informatie uit lichamelijk en neurologisch onderzoek kan bepaald worden of en van welke deel van de wervelkolom een CT-scan aangewezen is. 

Vóór een chirurgische ingreep is een CT-scan noodzakelijk om het type van ingreep en exacte plaats daarvan te bepalen. Wetenschappelijk bewijs laat zien dat bij een snel uitgevoerde chirurgische behandeling door een expert de kansen op herstel vele malen hoger zijn dan indien niet aan deze voorwaarden wordt voldaan. Afkijken, rust, behandeling met medicijnen en/of manuele therapie/ fysiotherapie kan in deze gevallen aldus onbewust een verslechtering van de vooruitzichten betekenen.

Verlamming kat
Bij de kat is een hernia bijna nooit de oorzaak van een verlamming. De meest voorkomende oorzaken zijn: verwondingen, ontstekingen, tumoren en stolsels in de grote lichaamsslagader. Nader onderzoek is nodig om een diagnose te kunnen geven met bijbehorende behandelingsmogelijkheden en vooruitzichten.
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. WILCO RASENBERG
Orthopedisch, neuro- en wervelkolomchirurg

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
Internship Small Animal Orthopedics Michigan State University, USA
AO Vet basic- advanced- specialist courses Osteosynthesis Davos, Zwitserland
Lid van de European Society of Veterinary Orthopaedics and Traumatology
DRS. JESSICA BERTENS
Orthopedisch, neuro- en wervelkolomchirurg

Afgestudeerd aan de Universiteit van Gent
Chirurgie van gezelschapsdieren certificaat ESVPS, Improve Int.
Lid van de European Society of Veterinary Orthopaedics and Traumatology
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT