Jeuk bij uw hond
Waarom heeft een hond jeuk?
Uw hond krabt de hele dag, hij heeft duidelijk jeuk. Waarom hij jeuk heeft kan veel oorzaken hebben en is daarom soms lastig te achterhalen: van vlooien tot voedselallergie, van schurft tot worminfectie. Het is ook geen ziekte op zich, maar een symptoom. Jeuk is een reactie van de huid op een (uitwendige of inwendige) aandoening. Reacties van de huid zijn bijvoorbeeld rood worden, schilfers of korstjes.
Om tot de juiste diagnose te komen moet systematisch en stapsgewijs te werk worden gegaan om niets over het hoofd te zien. Meestel wordt er al eerste gekeken naar de meest voorkomende aandoeningen, die relatief eenvoudig zijn te onderzoeken.

Last van vlooien?
VlooieninfectieAls een hond zich vaak krabt en jeuk heeft, wordt meestal eerst gekeken naar (katten)vlooien. Een vlooienkam wordt door de vacht gehaald en al snel zal blijken of de hond last heeft van vlooien. Bij honden is het over het algemeen de kattenvlo die problemen geeft.

Behandeling vlooieninfectie
Niet alleen de hond, maar ook zijn directe omgeving dient behandeld te worden. Het is belangrijk om herbesmetting te voorkomen; verwijder dus ook vlooieneitjes die zich o.a. bevinden in de hondenmand, op vloerkleden en op de bank. 

Vlooienallergie
Slechts één vlooienbeet kan al voor enorme jeuk zorgen. Bij honden met een vlooienallergie is het aan te raden preventief te behandelen met een middel dat de vlooien doodt vóórdat ze bijten. 

Mijt, schurft en schimmel
SchurftmijtHeeft de hond geen last van vlooien, dan zal een afkrabsel van de huid worden gemaakt. Dit afkrabsel wordt zowel oppervlakkig als dieper afgenomen, omdat parasieten ook in dieper gelegen huidlagen te vinden zijn.
- De mijt Cheyletiella bevindt zich vaak aan de oppervlakte en kan zelfs gevonden worden door met een stukje plakband op de huid te duwen, gevonden worden en onder de microscoop bekeken worden.
- Demodex, ofwel puppyschurft, en Scabies (bekend als de ‘echte’ schurft) bevinden zich in de diepere huidlagen.
- Een schimmelinfectie (Dermatofytose) geeft over het algemeen geen jeuk. Schimmel kan wel voor kale en rode plekken zorgen. Tijdens een onderzoek kan het verstandig zijn hier aandacht aan te besteden. Met een Woodse lamp met UV-licht kunnen op de vacht van de hond bepaalde schimmelsporen worden gevonden. De schimmels kunnen eventueel ook nog op kweek gezet worden om meer duidelijkheid te verschaffen.

Van kwaad tot erger
Alle reeds genoemde (besmettelijke) aandoeningen zijn vaak de oorzaak van huidproblemen en zijn daarmee het primaire probleem. Een dergelijke aandoening kan echter, door de lokale verminderde weerstand, leiden tot een volgend huidprobleem; een secundair probleem. Denk aan bijvoorbeeld een gistinfectie (Malassezia) of een bacteriële infectie. Deze kunnen respectievelijk met een speciaal ontwikkelde shampoo en een antibioticumkuur bestreden worden.

Voedselallergie
VoedselallergieBij de voedselallergie gaat het om een overgevoeligheid op een component in het voer. Meestal is dit een eiwitbron afkomstig uit de vleesbron in de voeding.  Vaak heeft de hond jeuk tussen de tenen, in de liezen en de oren. 

Hoe weet je of jouw hond voedselallergie heeft?
Gedurende 6 weken geef je je hond speciale voeding om er achter te komen waar hij allergisch voor is. Tijdens dit dieet mag de hond geen voer krijgen waarin de eiwitbron zit waarvoor je hond een allergie heeft ontwikkeld. De hond mag dus ook geen tussendoortjes of snacks krijgen die hij normaal wel krijgt.
Je geeft daarvoor in de plaats óf speciaal commercieel hondenvoer met gehydrolyseerde eiwitten óf zelfbereid vlees waarin een eiwitbron zit waarmee je hond nog nooit mee in aanraking is geweest zoals geit of kangoeroe.

Oplossing
Als na 6 weken blijkt dat de hond geen allergische reactie meer vertoont, wordt onder begeleiding stap voor stap ander voer aan de hond gegeven. Zodra te zien is dat de klachten terug komen, weet je dat er sprake is van een voedselallergie. 
Dit betekent dat de hond vanaf dat moment speciaal dieetvoer dient te krijgen met eiwitbronnen die geen allergische reactie opwekken.

Contactallergie
Het kan ook gebeuren dat een hond een overgevoeligheid heeft voor iets waar zijn huid of vacht direct mee in aanraking komt, zoals een vloerkleed, een kussen of schoonmaakmiddel. Dit geeft vaak jeuk aan de buik, onderkant van de poten en de kin, omdat het vaak oppervlakten zijn waar de hond op ligt. Het kan moeilijk te achterhalen zijn waar de hond precies allergisch voor is, maar zodra de bron bekend is, is de oplossing eenvoudig: het wegnemen van deze bron is dan voldoende.

Atopie
AtopieDit betreft een overgevoeligheid voor stoffen in de lucht en is vaak seizoensgebonden. Dit is te vergelijken met hooikoorts bij mensen. Atopie uit zich vaak al voor het 3e levensjaar.

Diagnose
Huidtest: kleine hoeveelheden van verschillende allergenen worden geinjecteerd. Bij een overgevoeligheid zal er een reactie optreden op de desbetreffende plek. 
Bloedtest: in het bloed wordt gekeken waar de hond een overgevoeligheid voor heeft ontwikkeld.

Behandeling
Als er eenmaal een atopie is vastgesteld, kan deze op verschillende manieren behandeld worden. 

Vermijden: helaas is dit niet altijd te bewerkstelligen, omdat sommige allergenen overal aanwezig zijn. 

- Desensibiliseren: gedurende lange tijd worden steeds meer allergenen in gecontroleerde hoeveelheid bij de hond toegediend om het immuunsysteem langzaam te laten wennen en daarmee minder gevoelig te maken.

- Imuunmodulatie: een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof. Met medicijnen kan deze overdreven reactie van het immuunsysteem worden onderdrukt. Wij beschikken over meerdere soorten medicijnen om op een comfortabele en effectieve manier de allergieklachten te behandelen!

Inwendige aandoeningen als oorzaak van jeuk
Een traag werkende schildklier (hypothyreoidie) en een aandoening van de bijnieren (Syndroom van Cushing) kunnen ook afwijkingen en kale huidplekken veroorzaken.
Hetzelfde kan gezien worden bij een worminfectie, waarbij de hond jeuk krijgt rond de anus.

Krabben, likken en bijten
Honden die last hebben van hun maag of die door een andere oorzaak misselijk zijn, kunnen dit uiten door veel te gaan likken aan de poten of andere lichaamsdelen. Ditzelfde geldt voor honden met ontsteking aan de anaalklieren of die pijn hebben in een gewricht.  Likken en bijten betekent dus niet altijd dat een hond jeuk heeft. Pijn of misselijkheid kunnen ook een aanleiding zijn.
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. IAN VAN ALPHEN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Gent
DRS. CLAUDIA BOLIJN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT