Orthopedie
Chirurgie
wervelkolom chirurgie
medische beeldvorming
TandheelkundE
Wij kunnen uw huisdier direct helpen, lees hieronder over veel voorkomende klachten 
ONS TEAM in tilburg HEEFT  
MEER DAN 150 JAAR ERVARING 

Wilco Rasenberg

Orthopedisch Chirurg

Expertise: Orthopedische Chirurgie, Neurochirurgie, Wervelkolomchirurgie en Medische beeldvorming (echo, röntgen en CT-scan)


Opleiding: Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht
Studie afgerond: 1986
Huisdieren: 3 honden  Guus, Saar en Kate

Jessica Bertens

Orthopedisch Chirurg

Expertise: Algemene chirurgie, Orthopedisch Chirurgie, Neurochirurgie, Wervelkolomchirurgie en Medische beeldvorming (echo, röntgen en CT-scan)

Opleiding: Diergeneeskunde,
Universiteit van Gent
Studie afgerond: 2003
Huisdieren:  2 katten Krimson en Poema

Claudia Bolijn

Dierenarts

Expertise: Diergeneeskunde, Interne, Huid, Echografie en Laparoscopische sterilisatie
QualiCura manager

Opleiding: Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht
Studie afgerond: 2014
Huisdieren: 1 hond Flow

Lies Paardekooper

Tandheelkundig Dierenarts

Expertise: Tandheelkunde voor hond en kat.  


Opleiding: Diergeneeskunde
Universiteit Utrecht
Studie afgerond: 1990
Huisdieren: 1 hond Bilbo


Ian van Alphen

Dierenarts

Expertise: Diergeneeskunde, Chirurgie, Laparoscopische chirurgie, Dierenarts-expert voor konijnen en knaagdieren 
Medische beeldvorming (echo, röntgen en CT-scan)

Opleiding: Diergeneeskunde
Universiteit Gent
Studie afgerond: 2010

Vasco van den Borgh

Dierenarts

Expertise: Diergeneeskunde, Huid, Interne

Opleiding: Diergeneeskunde,
Universiteit Utrecht 
Studie afgerond: 2017 

Marjon Schellekens

Paraveterinair

Expertise: Praktijkmanager

Opleiding: Dierhouderij & Diergezondheidszorg,  HAS Den Bosch  

Studie afgerond: 2001
Huisdieren: 3 katten , genaamd Bo, Teun en Henk

Maaike van Nunen

Paraveterinair

Expertise: Röntgen en CT-scan, diabetesconsulente

Opleiding:  Paraveterinair, Helicon Den Bosch

Studie afgerond: 2014
Huisdieren: 1 hond Zoey


Ingrid Cranenburg

Paraveterinair

Expertise: Infection Control practicioner, Anesthesie, OK assistente, Röntgen en CT-scan

Opleiding: Paraveterinair, Helicon Den Bosch 

Diploma behaald: 2011 
Huisdieren : 1 hond Emi geadopteerd uit Spanje 

Anneke Heuvink

Paraveterinair

Expertise: Puppybegeleiding, Voedingsconsulente, Arthroseconsulente

Opleiding: Dierhouderij & Diergezondheidszorg, HAS Den Bosch

Diploma behaald: 2001
Huisdieren: 1 hond Bubbles

Michelle van Melick 

Paraveterinair

Expertise: Anesthesie, OK assistente, Röntgen en CT-scan

Opleiding: Paraveterinair, Helicon Den Bosch 

Diploma behaald: 2016 
Huisdieren : 2 konijnen Chickie en Dickie 

Tessa van Erve

Paraveterinair

Expertise: Anesthesie, OK assistente, Röntgen, CT-scan en Balie

Opleiding: Paraveterinair Helicon Den Bosch 

Diploma behaald: 2016
Huisdieren: 1 hond Fitch
Bel ons VANDAAG NOG voor GRATIS Telefonisch CoNSULT 
LAAT ons samen met u VOOR UW HUISDIER ZORGEN
  •  Verwijscentrum  voor Orthopedie en Wervelkolomchirurgie
  •  Alle expertises onder 1 dak
  •  Topzorg voor een redelijke prijs
  •  De kortste weg naar een pijnvrij en gelukkig leven voor al uw huisdieren 
  •  Honderden tevreden klanten uit geheel Nederland,  bekijk hun beoordelingen
ATTENTIE: Wij bellen uitsluitend om te adviseren. 

Voor Spoedgevallen – BEL 013-5400215 optie 1
ARTROSE
Of te wel gewrichtsslijtage. Dit komt veel voor bij huisdieren en in veel gevallen al op jonge leeftijd! Artrose is zonder behandeling een blijvende en in ernst toenemende ontsteking van een of meer gewrichten. Artrose veroorzaakt pijn, stijfheid, gezwollen gewrichten, kreupelheid en een verminderde beweeglijkheid. Dit alles leidt tot een verminderde levenskwaliteit en maakt deelnemen aan leuke alledaagse activiteiten zoals wandelen, rennen en zwemmen steeds lastiger of onmogelijk. Veel eigenaren schatten deze verschijnselen verkeerd in en schrijven deze toe aan het ouder worden.

In de meeste gevallen is artrose het gevolg van een afwijking in een gewricht zoals b.v. een gescheurde voorste kruisband . Onze orthopedisch chirurgen beschikken over de deskundigheid en  medische beeldvormingstechnieken zoals digitale röntgen, echografie en CT-scan om de oorzaak van artrose vast te kunnen stellen. Zo kunnen zij op basis van exacte diagnose een effectieve behandeling uitvoeren .
CT-SCAN BIJ HUISDIEREN
CT staat voor Computer Tomografie. Bij een CT-scan worden ook röntgenstralen gebruikt. Een gewone röntgenfoto geeft een tweedimensionaal beeld. Een CT-onderzoek maakt beelden bestaande uit kleine plakjes waardoor veel meer en ook veel kleinere details zichtbaar kunnen worden gemaakt. De gemaakte beelden kunnen vervolgens worden gebruikt voor reconstructies waarbij je een driedimensionale weergave kunt maken.

De CT-scan is een onmisbare beeldvormende techniek voor de diagnostiek van  o.a. gewrichten, wervelkolom, botbreuken, neus en neusholtes, schedel, longen, buikholte, urinewegen.
ECHO BIJ HUISDIEREN
Echografie werkt met geluidsgolven. De terugkaatsing (echo) wordt opgevangen op basis waarvan een beeld kan worden gemaakt. Het is een volledig veilig onderzoek en uw huisdier ondervindt er doorgaans geen enkele hinder van. Het is precies dezelfde techniek die wordt toegepast bij zwangere vrouwen.
ELLBOOGDYSPLASIE BIJ HUISDIEREN
Elleboogdysplasie is een verzamelnaam van vier veel voorkomende problemen in de elleboog bij de hond. De vier aandoeningen zijn:
 -  LPC (los processus coronoideus)
 -  LPA (los processus anconeus)
 -  OCD (osteochondrose dissecans)
 -  Incongruentie
Alle vier aandoeningen bezorgen uw huisdier pijn en al heel snel ontstaat hierdoor gewrichtsslijtage ofwel artrose.

Een tijdige, juiste diagnose en doeltreffende behandeling is bij elleboogdysplasie van het grootste belang om blijvende klachten te voorkomen! Onze orthopedisch chirurgen kunnen met behulp van Digitale Röntgen en CT-scan snel de juiste diagnose stellen en  hebben al veel honden met goed resultaat behandeld.

GEBROKEN POOT BIJ HUISDIEREN
Als gevolg van een ongeval kunnen er botbreuken, ontwrichtingen en pees/ spier beschadigingen ontstaan. Nadat eerst de patiënt gestabiliseerd is en de pijn doeltreffend is onderdrukt wordt met de eigenaar een behandelplan opgesteld.

Bij de behandeling van  botbreuken bestaat er soms de keuze tussen de conservatieve methode (spalken, "gips"verbanden) en osteosynthese (chirurgisch behandelen). Wij adviseren de behandeling welke het beste een snelle genezing met functioneel herstel van de betreffende poot mogelijk maakt met de minste kans op complicaties!  

De mogelijkheden voor het inwendig fixeren van botbreuken zijn zeer uiteenlopend. De behandeling van botbreuken gebeurt bij voorkeur met behulp van osteosynthese. Osteosynthese is het stevig aan elkaar maken van gebroken botdelen met behulp van botplaten, botschroeven en botpinnen. 

Bij het plannen en uitvoeren van de behandeling gaan wij uit van wetenschappelijk bewijs voor het succes van een bepaalde behandeling. Deze zogenaamde evidence based medicine wordt op het gebied van de osteosynthese vooral door een wereldwijde organisatie als AO al sinds 50 jaar mogelijk gemaakt!

Onze orthopedisch chirurgen hebben veel expertise en jarenlange ervaring bij het behandelen van botbreuken.  Zij beschikken over een zeer uitgebreide voorraad aan instrumenten en implantaten zoals botplaten, botschroeven, pinnen etc. om osteosynthese bij alle verschillende formaten huisdieren uit te kunnen voeren.
GESCHEURDE KNIEBAND BIJ HUISDIEREN
Een gescheurde voorste kruisband is een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid bij de hond en kat. In geval dat de voorste kruisband gedeeltelijk gescheurd is wordt de diagnose vaak gemist. Een gescheurde voorste kruisband leidt in vele gevallen ook tot een beschadiging van de binnenste meniscus. Zonder juiste diagnose en doeltreffende behandeling leidt een gescheurde voorste kruisband altijd tot ernstige klachten door de zich snel ontwikkelende artrose.

Onze  orthopedisch chirurgen hebben veel expertise en jarenlange ervaring bij de behandeling van de gescheurde voorste kruisband bij meer dan 2500 honden en katten!

Welke behandeling geeft de beste resultaten bij een gescheurde voorste kruisband bij een hond?
Waarom vermelden websites niet dezelfde feitelijke informatie over de behandelingsmogelijkheden van een gescheurde kruisband?

HERNIA BIJ DE HOND
Een hernia van een tussenwervelschijf komt regelmatig voor en dan vooral bij hondenrassen zoals oa de Teckel, Franse bulldog, Boston terrier, Shih tzu en  Beagle.   Een hernia, wat letterlijk scheur betekent, van de tussenwervelschijf heeft als gevolg dat de inhoud van de tussenwervelschijf omhoog geperst wordt tegen het ruggenmerg en uittredende zenuwen.  Het ruggenmerg is een zeer gevoelig weefsel wat door druk snel diens functie verliest. Door het functieverlies van het ruggenmerg zal in de meeste gevallen de coördinatie en spierkracht afnemen; hierdoor kan de patient moeilijk of helemaal niet meer zelfstandig opstaan of lopen. Daarnaast verliezen de meeste patiënten de controle over blaas en anus. In het ernstigste stadium kunnen patiënten zelfs het pijngevoel verliezen in het gebied wat achter de hernia gelegen is!

Een hernia van een tussenwervelschijf met verlammingsverschijnselen is een spoedgeval! 
De beste kans op herstel bestaat indien de patient zo snel mogelijk deskundig onderzocht en behandeld wordt.  Onze orthopedisch chirurgen behandelen al meer dan 30 jaar grote aantallen honden met een hernia van de tussenwervelschijf volgens de principes van evidence based medicine. Op basis van het verloop van de ziekte en de informatie uit lichamelijk en neurologisch onderzoek kan bepaald worden of en van welke deel van de wervelkolom een CT scan aangewezen is. Vóór een chirurgische ingreep is een CT scan noodzakelijk om het type van ingreep en exacte plaats daarvan te bepalen. 

Als tijdig ingegrepen wordt zijn de vooruitzichten gebruikelijk gunstig als het dier nog pijngevoel heeft in de (achter)poten.

HEUPDYSPLASIE BIJ HUISDIEREN
Het meest voorkomende ziektebeeld aan het heupgewricht van de hond is Heupdysplasie. Ook bij katten zien we vaker heupdysplasie! Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van het heupgewricht met een sterke erfelijke grondslag. Het heupgewricht is een kogelgewricht. Voor het goed functioneren van dit gewricht zijn niet alleen een juiste vorm en stand van heupkom en heupkop noodzakelijk maar ook goed functionerende spieren en bindweesfel . Als de heupkop niet ondersteund wordt door een passende  heupkom zal bij ieder belasting van het heupgewricht de heupkop in zekere mate "uit de kom gaan".

Opvallend is dat de meeste dieren welke klachten vertonen ten gevolge van Heupdysplasie zich in twee leeftijdsgroepen bevinden. De eerste groep zijn de jonge dieren vanaf 4 a 5 maanden tot 2 jaar. De andere groep zijn de dieren van 4 jaar en ouder. Bij de eerste groep zijn de klachten vooral het gevolg van het oprekken/ scheuren van het gewrichtskapsel. Bij de tweede groep is de ontstane gewrichtsslijtage de oorzaak van de klachten. Heupdysplasie geeft als klachten welke voor een eigenaar niet altijd duidelijk waar te nemen zijn. Kreupelheid, veel liggen, moeite met opstaan, onregelmatig gangwerk en slecht ontwikkelde spieren in de achterpoten zijn de meest voorkomende uitwendige verschijnselen van Heupdysplasie.

Onze orthopedisch chirurgen hebben veel expertise en jarenlange ervaring bij de diagnose en  behandeling van heupdysplasie  bij  honden en katten!   Meerdere behandelingsmogelijkheden zoals Heupkop-hals verwijdering/ HHV, Tweevoudige bekkenkanteling/ DPO, en de Cupless Heupprothese worden door onze chirurgen gebruikt om een zo snel mogelijke genezing met functioneel herstel zonder pijn mogelijk te maken.
HEUPPROTHESE BIJ DE HOND
De nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot de totale heupprothese is het zogenaamde Cupless Heup Systeem van Kyon. Deze techniek is een doorontwikkeling van de Kyon heupprothese waarbij er geen heupkom geplaatst wordt. Op dit moment zijn er wereldwijd zo'n 10 chirurgische centra welke deelnemen aan het wetenschappelijk onderzoek naar dit systeem. Volgens stricte protocollen worden deze cupless systemen geplaatst door onze ervaren orthopedisch chirurgen welke daarna alle relevante gegevens en follow-up invoeren in een speciaal heupregister in Engeland. Dit onderzoek wordt zeer nauwkeurig wordt uitgevoerd omdat deze informatie van groot belang is voor de verdere ontwikkeling van gewrichtsprothese bij mens en dier.

De resultaten van de cupless heupprothese zijn gebruikelijk erg goed te noemen.
PATELLA LUXATIE BIJ HUISDIEREN
Patellaluxatie betekent de verplaatsing van de knieschijf uit de groeve in het dijbeen naar binnen of buiten. Deze luxatie is abnormaal en ongewenst. Bij bepaalde honderassen zoals o.a. de Jack Rusell Terrier, Yorkshire Terrier, West Highland White terrier en Staffordshire Bull Terrier, komt een patellaluxatie naar de binnenkant veel voor. Een O-benige stand van de achterpoten heeft vaak als gevolg dat de aanhechting van de kniepees aan het scheenbeen teveel naar binnen zit. Hierdoor zal bij ieder samentrekking van de vierhoofdige dijbeenspier de knieschijf naar binnen worden getrokken. De gewrichtsgroeve aan de voor-onderzijde van het dijbeen, kan ook te ondiep zijn waardoor de knieschijf gemakkelijk uit de gewrichtsgroeve schiet.

Op het moment dat de knieschijf naast de groeve ligt kan de hond de knie niet meer strekken. Hierdoor ontstaat het typische beeld van een hond die tijdens het lopen passen overslaat met een achterpoot en daarbij de knie gebogen houdt. Als de knieschijf blijvend naast de groeve ligt lopen de honden moeizaam, wijdbeens met gebogen knieën.  Deze honden kunnen dan ook niet of moeilijk springen. In veel gevallen is de gewrichtsgroeve te ondiep en niet passend bij de knieschijf. Door het in en uit de groeve bewegen van de knieschijf ontstaat kraakbeenschade met artrose als gevolg. Daarnaast heeft de knieschijf een belangrijke functie bij het stabiliseren van het kniegewricht. Een patellaluxatie vergroot de kans op het optreden van een scheur van de voorste kruisband

Bij de grote rassen komt een patellaluxatie weinig voor. Bij grote rassen betreft het meestal een patellaluxatie naar buiten voor veroorzaakt door een X-benige stand van de achterpoten. 

Onze orthopedisch chirurgen hebben veel expertise en jarenlange ervaring bij de diagnose en behandeling van patellaluxatie bij honden en katten.
PATELLA LUXATIE  SCREENING BIJ HUISDIEREN
Onze  orthopedisch chirurgen  voeren het officiele patella luxatie onderzoek uit ten behoeve van de Raad van Beheer.
PIJN BIJ HUISDIEREN
Het herkennen van pijn bij huisdieren is nog niet zo eenvoudig, zeker het herkennen van chronische pijn is moeilijk. Bij de kat of het konijn is het nog moeilijker. Daarom zien we in ons dierenziekenhuis regelmatig chronische pijn die voor de eigenaar onopgemerkt is gebleven. Te denken valt hierbij aan  gewrichtsslijtage, rugpijn, wortelontstekingen van het gebit, oorpijn,  buikpijn en vele andere pijnoorzaken.  Vaak worden stijfheid, kreupelheid en moeilijk opstaan  onrecht toegeschreven aan de leeftijd. Bedenk dat veroudering zelf geen ziekte is maar wel gepaard kan gaan met het ontstaan van problemen welke pijn kunnen veroorzaken.

Vaak laten dieren met pijn afwijkend gedrag zien:
• niet of slechter eten
• lusteloos of een veranderd slaap-waakritme
• stress/onrust
• verwaarlozing van de eigen verzorging (likken/wassen)
• verminderd of niet meer gebruiken van het aangedane lichaamsdeel, waardoor stijfheid en krachtverlies van de poten optreedt, maar in geval van buikwond of gekneusde rib zelfs mogelijk de ademhaling hinder ondervindt
• zelf door overmatig likken of bijten extra beschadiging van het weefsel veroorzaakt.

In de meeste gevallen kunnen wij bij uw huisdier pijn en de oorzaak daarvan vast stellen en een doeltreffende behandeling instellen om de oorzaak van de pijn weg te nemen. In geval dat de oorzaak van de pijn niet of niet helemaal is weg te nemen is het belangrijk met medicijnen en aanvullende maatregelen uw huisdier zo comfortabel mogelijk te maken. Mocht het niet mogelijk zijn om uw huisdier een pijnvrij leven met voldoende levenskwaliteit te kunnen geven bespreken wij met u de keuze om uw huisdier in te laten slapen.


 SCHOUDERPROBLEMEN BIJ HUISDIEREN
Bij de hond stellen wij regelmatig kreupelheid vast veroorzaakt door pijn in het schoudergewricht.  De oorzaken van schouderpijn kunnen heel verschillend zijn. Op basis van een lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek met o.a. Echografie, Digitale röntgen, CT-scan en Artroscopie kunnen onze orthopedisch chirurgen een diagnose stellen.  Bij de Artroscopie kan de chirurg met een dunne starre scoop en videocamera/ beeldscherm de binnenzijde van een gewricht in beeld brengen. Niet alleen kan het gewricht van binnen worden bekeken maar kan er ook met speciale instrumenten via een kleine toegang worden geopereerd.

© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT