ALLE ZORG VOOR HUISDIEREN ONDER 1 DAK
Wij kunnen uw huisdier direct helpen met onderstaande klachten 
ONS TEAM in tilburg HEEFT  
MEER DAN 125 JAAR ERVARING 

Lies Paardekooper

Tandheelkundig Dierenarts

Expertise: Tandheelkunde voor hond en kat. Orthodontie, Professionele gebitsreiniging, 
Tandrestauraties, 
Wortelkanaalbehandeling, 
Metalen kronen 

Opleiding: Universiteit Utrecht, Diergeneeskunde
Studie afgerond: 1990
Huisdieren: Hond Bilbo


Ian van Alphen

Dierenarts

Expertise: Diergeneeskunde, Chirurgie, Laparoscopische Chirurgie, 
Dierenarts-expert voor konijnen en knaagdieren 
medische beeldvorming (echo, röntgen en CT-scan)

Opleiding: Universiteit Gent, Diergeneeskunde
Studie afgerond: 2010BEL VANDAAG NOG VOOR EEN GRATIS Telefonisch CoNSULT 

LAAT ons samen met u VOOR UW HUISDIER ZORGEN
  • De beste tandheelkundige zorg
  •  Betaalbare topzorg
  •  Voor een mooi, pijnvrij en fris gebit  
  •  Honderden tevreden klanten vanuit heel Nederland , bekijk hun beoordelingen
MIJN KAT HEEFT PIJN BIJ HET ETEN
Helaas komen er een aantal gebitsproblemen voor die nogal vaak bij de kat worden gezien. Bij de jonge kat kan een ernstige tandvleesontsteking ontstaan die omschreven wordt als ‘juveniele gingivitis’.  Een andere aandoening, die ook bij andere diersoorten gezien wordt, maar vooral bij katten juist veel pijn kan veroorzaken is de ‘resorptie laesie’. Dit is een aantasting en uitholling van de tand die uit het zicht begint bij de tandwortel, onder het tandvlees. Als laatste is er de berucht ‘feline chronische gingivo-stomatitis’ die vooral achterin de mondholte van de kat een heftig ontstekingsbeeld geeft. 
AFGEBROKEN HOEKTAND OF KIES BIJ UW HUISDIER
In veel gevallen is er een groot stuk van de hoektand  afgebroken waarbij de hoektand bloedt en het roze wortelkanaal zichtbaar is.  Bij een open wortelkanaal ligt de zenuw bloot wat erg  pijnlijk is. Na verloop van tijd zal de ontsteking in het wortelkanaal ook een abces vormen bij de wortelpunt en uiteindelijk een ontsteking  van het kaakbot veroorzaken. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de afgebroken haaktand te laten behandelen met een wortelkanaalbehandeling.
EEN KROON BIJ UW HUISDIER
Bij werkhonden (politie, bewaking, sport) met sterk afgesleten of afgebroken hoektanden kan het soms nodig zijn om één of meerdere (metalen) kronen te plaatsen. Als een hond bijvoorbeeld geen grip meer heeft door de afgesleten tanden of een afgebroken hoektand, kunnen één of meerdere kronen uitkomst bieden.
GEBITSPROBLEMEN BIJ UW HUISDIER
Het gebit is een belangrijk onderdeel van het lichaam en heeft zowel voor de hond als kat een belangrijke functie in het leven. Met het gebit kan een dier zich verdedigen, iets pakken, vasthouden en het voer kleiner ‘knippen’. Helaas wordt aan het gebit vaak te weinig aandacht besteed ! In de mondholte komen enorm veel bacteriën voor in de tandplak. Uit onderzoek blijkt dat 80% van onze huisdieren met een ontsteking in de mondholte rondlopen. Het is dus belangrijk om het gebit regelmatig te (laten) controleren. Zo is het ook belangrijk om dagelijks de tandplak te verwijderen doormiddel van poetsen, zoals wij dat zelf ook doen! Stank uit de bek is een goede reden om op consult te gaan bij uw (tandheelkundige) dierenarts.
HOEKTAND PRIKT IN GEHEMELTE
.Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van een prikkende hoektand in het gehemelte. Vaak is het een blijvende melktand die de hoektand tijdens het wisselen de verkeerde richting opgestuurd heeft, maar soms kan het ook veroorzaakt worden door een verhoudingsgewijs te nauwe- of een relatief te korte onderkaak. Hoe dan ook: een hoektand die in het gehemelte prikt veroorzaakt veel pijn en de ervaring leert dat huisdieren vaak in stilte lijden. 
ONTSTOKEN TANDVLEES BIJ  UW HUISDIER
Ontstoken tandvlees is de meest voorkomende afwijking in de mondholte van onze huisdieren. De tandplak op het gebit bestaat voor een groot deel uit bacteriën. Deze bacteriën tasten het tandvlees aan waardoor het ontstoken raakt. Dit noemen wij een gingivitis (gingiva = tandvlees; -itis = ontsteking). Door de ontsteking raakt het tandvlees verdikt, kleurt rood en bloedt gemakkelijk bij aanraking. De behandeling is nog redelijk simpel: door het wegpoetsen van de tandplak, zal de ontsteking verdwijnen. Een groot probleem wordt het als de ontsteking van het tandvlees ‘de diepte’ ingaat. Dan raakt namelijk het steunweefsel van de tand ontstoken: een parodontitis. Deze ontsteking tast het weefsel aan en is niet weg te poetsen. 
BEUGEL BIJ DE HOND
Orthodontie, het lijkt raar, maar een beugel bij de hond is tegenwoordig wel degelijk mogelijk. In sommige gevallen kan het de oplossing bieden voor pijnlijke gebitsafwijkingen waar een huisdier anders zijn hele leven mee zou moeten rondlopen. Een afwijkende stand van een onderkaakhoektand kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat deze hoektand een pijnlijk gat prikt in het gehemelte. Met een speciale beugel kan de stand van de tand gecorrigeerd worden, waardoor uiteindelijk de hond de rest van zijn leven een pijnvrij en goed functionerend gebit heeft.
DUBBELE TANDEN BIJ UW PUP
 Als het volwassen gebit doorbreekt zullen de melktanden normaal gesproken vanzelf uitvallen. Dit komt omdat de wortels van de melktanden buiten het zicht (onder het tandvlees) ‘oplossen’, waardoor het bovenste deel van de tand los komt te staan. Soms echter lossen de wortels niet op en blijft de melktand (muurvast) staan terwijl de volwassen tand doorbreekt. Zo’n melktand die blijft staan noemen wij een persisterende melktand. Het grote probleem bij persisterende melktanden is dat zij de volwassen tanden beletten om in hun normale richting door te breken. De volwassen tanden worden zo gedwongen om in de verkeerde richting door te breken en dat kan in vele gevallen zorgen voor pijnlijke situatie in de mondholte. Zo kan een volwassen onderkaak hoektand regelrecht het gehemelte inprikken!
BULT IN DE MONDHOLTE BIJ UW HUISDIER
Bulten in de mondholte kunnen veroorzaakt worden door tumoren. Hoe onschuldig een bult er ook kan uitzien, je weet pas of je te maken hebt met een goedaardig of kwaadaardig gezwel, als er microscopisch onderzoek is gedaanten een monster van de bult. Dat is dan ook de reden dat wij ‘bulten’ altijd serieus nemen.
WORTELKANAALBEHANDELING  BIJ UW HUISDIER
Als de wortelkanaalinhoud ontstoken is , bijvoorbeeld als gevolg van een beschadiging van een tand of kies, dan moet er een wortelkanaalbehandeling gedaan worden. Op deze manier kan de tand behouden blijven zonder het risico van een kaakbotontsteking. De ontstoken inhoud wordt uit het kanaal verwijderd, het kanaal wordt gedesinfecteerd en in een bepaalde vorm gevijld, en daarna  gevuld. Het is van groot belang dat de wortelpunt én het zichtbare kanaal-gat in de tand ‘waterdicht’ afgevuld worden. Met deze behandeling is de hond pijnvrij en kan er geen ontsteking meer ontstaan in de kaak.
VERKLEURDE TAND / GLAZUURBESCHADIGING BIJ UW HUISDIER
Glazuurbeschadiging zorgen voor ontsierende vlekken op de tanden en kiezen. Deze vlekken worden doorgaans steeds donkerder van kleur. De glazuurlaag is de keiharde buitenste laag van de tand en als deze beschadigt raakt, zal het onderliggende tandbeen (dentine) bloot komen te liggen. Tandbeen is poreus: in de micro-kanaaltjes liggen zenuwuiteinden (de reden waarom wij cariës zo snel voelen) en bieden kleurstoffen in het voedsel de kans om het ivoorwitte tandbeen te laten verkleuren.   
PROFESSIONELE GEBITSREINIGING BIJ UW HUISDIER
Als het gebit van uw hond is aangetast door tandsteen en tandplak kan het professioneel gereinigd worden bij de dierenarts. Dat het niet slechts een kwestie is van ‘het glazuur schoon krabben’ zal uit dit stappenplan duidelijk worden.
DENTALE RÖNTGEN BIJ UW HUISDIER
De meeste mensen zijn gewend dat de tandarts regelmatig röntgenfoto’s maakt van het gebit. De reden hiervan is dat bij een periodieke controle de tandarts de kronen en pockets wel kan beoordelen, maar eigenlijk geen goed beeld heeft van het gebit onder de tandvleeslijn.
Ook bij huisdieren zijn dentale röntgenfoto’s heel belangrijk voor een goede beoordeling van het gebit.
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT