Verkleurde tand bij uw huisdier
Vlekken op de tand
Glazuurbeschadiging
Glazuurbeschadiging zorgen voor lelijke vlekken op de tanden en kiezen. Deze vlekken worden meestal steeds donkerder van kleur. De glazuurlaag is de keiharde buitenste laag van de tand en als deze beschadigt raakt, zal het onderliggende tandbeen (dentine) bloot komen te liggen. Tandbeen is poreus: in de micro-kanaaltjes liggen zenuwuiteinden (de reden waarom wij cariës zo snel voelen) en bieden kleurstoffen in het voedsel de kans om het ivoorwitte tandbeen te laten verkleuren.     

Daarnaast kunnen er natuurlijk ook bacteriën vanuit de mondholte in de micro-kanalen van het poreuze tandbeen terecht komen en zo de tand infecteren. Glazuurbeschadigingen zijn gevoelig voor het huisdier en er is een gevaar van infectie van de tand. De beschadigingen kunnen aanwezig zijn op één of meerdere tanden. 

glazuurdefect van een knipkies voor behandeling
De behandeling van glazuurdefecten bestaat uit het reinigen van het tandoppervlak waarbij alle tandplak en afwijkend materiaal verwijderd wordt. Daarna wordt bij alle tanden het bloot liggende tandbeen ‘geseald’ (= afgedicht) met een speciale bonding. Na deze sealing zijn de kanalen van het tandbeen gesloten. Het resultaat is dat de tand niet meer pijnlijk gevoelig is én dat het risico op infectie van de tand door glazuurbeschadiging verdwenen is. Hierna zal de eigenaar het gebit dagelijks moeten reinigen (zachtjes de tandplak wegpoetsen) en de behandeling regelmatig laten herhalen (reinigen en sealen). Het is mogelijk om lokale glazuurdefecten cosmetisch te restaureren met tandkleurige composiet vullingen. De resultaten zijn zeer fraai.

 dezelfde knipkies na behandeling van het glazuurdefect
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. LIES PAARDEKOOPER
Tandheelkundig dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht

Lid van de European Veterinary Dental Society (EVDS)
Lid van de Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde (WVT)
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT