Sterilisatie van uw poes
Een belangrijke reden om uw poes te laten steriliseren is natuurlijk het voorkomen van ongewenste nestjes. Poezen worden met name gedurende de warme maanden krols, maar dit is niet altijd het geval. Als zij niet gedekt wordt blijft zij met korte tussenpozen krols, wat steeds weer een risico op ongewenste dekking geeft. Als gevolg van veranderingen in het gedrag kan dit bovendien tot veel overlast zorgen, bijvoorbeeld door onrustig gedrag en hard miauwen. 

Daarnaast heeft sterilisatie van de poes ook medische voordelen: vroegtijdige sterilisatie vermindert de kans op de ontwikkeling van kwaadaardige melkkliertumoren aanzienlijk.

Sterilisatie van uw poes is daarom altijd aan te raden
Dit kan vanaf de leeftijd van 6 maanden, u hoeft hierbij de eerste krolsheid niet af te wachten. 

Verwarrende termen 
Hoewel wij altijd de term sterilisatie voor vrouwelijke dieren en castratie voor mannelijke dieren gebruiken is dit medisch gezien niet helemaal juist. Bij een castratie is er namelijk sprake van verwijdering van weefsel, zoals eigenlijk bij een poes ook het geval is (we halen namelijk de eierstokken weg). Een sterilisatie is afbinden of niet meer functioneel maken van weefsel, bijvoorbeeld door het afbinden van een zaadleider. Zowel mannelijke als vrouwelijke dieren worden dus “gecastreerd”, maar om het voor iedereen bergijpelijk te houden gebruiken wij toch de term sterilisatie voor vrouwelijke dieren (en castratie voor mannelijke dieren). 

Hoe gaat de ingreep in zijn werk? 
Tijdens een sterilisatie wordt een klein sneetje in de buikwand gemaakt waardoor de eierstokken kunnen worden verwijderd. De baarmoeder kan over het algemeen blijven zitten, tenzij deze afwijkingen vertoont. De ingreep gebeurt onder algehele narcose. Tijdens de operatie ligt uw poes aan bewakingsapparatuur. Daarmee houden we hart- en longfuncties, temperatuur en anesthesiediepte nauwlettend in de gaten. Uw poes mag over het algemeen dezelfde dag nog naar huis. Wel krijgt zij voor enkele dagen pijnstillers mee en is het dragen van een kraag noodzakelijk om de hechtingen te beschermen.  

Waar kunt u van te voren op letten als uw kat bij ons geopereerd wordt? 

- Is uw dier nuchter? 
Vanwege mogelijk braken als gevolg van de narcose is het belangrijk dat uw dier nuchter is. Dat betekent dat zij tenminste 8 uur voorafgaand aan de operatie niet meer mag eten. Drinken van schoon kraanwater mag natuurlijk wel.

- Heeft u de anesthesievragenlijst ontvangen en ingevuld? 
Om risico's voorafgaand aan de operatie in kaart te brengen vragen wij u altijd een anesthesievragenlijst in te vullen. Deze ontvangt u van te voren per mail. Hiermee kunnen wij tijdig te verwachte problemen opsporen en u adviseren over een eventueel verhoogd narcose risico. 

- Bent u tijdens de operatie telefonisch bereikbaar?
Het kan gebeuren dat wij met u moeten overleggen tijdens de behandeling. 

- Heeft u over de nazorg nagedacht? 
Uw huisdier wordt geopereerd en dat vereist altijd enige nazorg. Bent u op de hoogte van wat u kunt verwachten? Zijn er speciale maatregelen nodig?

- Zijn uw vragen beantwoord?
Heeft u nog aanvullende vragen of onduidelijkheden? Stel deze van te voren!
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. IAN VAN ALPHEN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Gent
DRS. CLAUDIA BOLIJN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT