Laparoscopische sterilisatie van uw teef
Waarom een laparoscopische sterilisatie en niet via een open buikoperatie?

Redenen voor sterilisatie zijn voor veel eigenaren het voorkomen van ongewenste dracht. Een teef wordt na de loopsheid zonder dekking altijd (hormonaal gezien) schijndrachtig. Wanneer dit zichtbaar tot uiting komt kan dat erg vervelend zijn voor de eigenaar en de teef zelf, wat ook een belangrijke reden is om een teef te laten steriliseren. 

Ook vanuit gezondheidsoverwegingen heeft sterilisatie veel voordelen. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde (soms levensbedreigende) aandoeningen vrijwel alleen voorkomen bij de intacte teef. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan baarmoederontstekingen en diabetes mellitus/ suikerziekte. De kans op melkkliertumoren neemt ook aanzienlijk af na sterilisatie, waarbij geldt: "hoe jonger gesteriliseerd, hoe kleiner de kans". 

Als u niet met een dier wilt fokken adviseren wij daarom altijd sterilisatie. 

Voor sommige mensen is ongewenst gedrag een reden tot sterilisatie. Teven kunnen echter soms zelfs feller worden na sterilisatie. Als u sterilisatie omwille van gedrag overweegt is het belangrijk dat het ongewenste gedrag eerst goed geanalyseerd wordt door een gedragsdeskundige. Heeft het probleem niets met hormonen te maken, dan helpt een sterilisatie doorgaans ook niet. 

De mogelijkheid bestaat dat uw hond na sterilisatie urine-incontinentie ontwikkelt, omdat de sluitspier van de urinebuis onder hormonale invloed staat. Honden van grote rassen zijn hier over het algemeen gevoeliger voor. Hoewel deze urinelekkage goed behandeld kan worden met (levenslange) medicatie, voorkomen wij deze problemen liever. Uit onderzoek blijkt dat het éénmalig loops laten worden van de teef de kans op deze urine-incontinentie aanzienlijk verkleint. Samen met het verhoogde risico op bepaalde aandoeningen bij sterilisatie op latere leeftijd adviseren wij de teef 3-4 maanden na de eerste loopsheid te laten steriliseren. 

Wat is het voordeel van laparoscopisch steriliseren? 
Over het algemeen is het bij een teef voldoende om de eierstokken te verwijderen. Hierdoor wordt de normale hormonale cyclus afgebroken en kan uw hond niet meer drachtig of loops worden. Ondanks dat de baarmoeder nog aanwezig is, zullen baarmoederontstekingen niet optreden omdat ook deze als gevolg van een normale hormonale cyclus ontstaan. Alleen bij afwijkingen aan de baarmoeder wordt ervoor gekozen deze ook te verwijderen. De eierstokken van een teef liggen tegen de rug aan in de buikholte, vlakbij de nieren. Deze liggen dus ver weg vanaf de buikwand gezien. Net als andere organen zitten ook de eierstokken met ophangbandjes vast in de buikholte. Deze bandjes zijn met name bij de teef erg strak en kort, waardoor de eierstokken stevig aan de rug bevestigd zijn. Vanwege alle structuren in de rug is het bij een operatie over het algemeen niet mogelijk om via de rug de buikholte te benaderen. Vandaar dat bij de "normale" sterilisatie-methode de eierstokken met een buiksnede uit de buik verwijderd worden. De chirurg moet hierbij een relatief grote snede zetten om met de hand (of minimaal vingers) bij de eierstokken te kunnen. Hierbij moet de chirurg soms het ophangbandje oprekken of scheuren om de eierstok goed zichtbaar te krijgen. Beide handelingen geven relatief veel schade aan weefsel en een groter risico op complicaties (zoals bloedingen).   

Om deze onnodige gevolgen te voorkomen is het laparoscopisch steriliseren ontwikkeld. Door middel van 3 kleine sneetjes van 4 mm in de buikwand kan de chirurg een camera en instrumenten naar binnen brengen. De buik wordt opgeblazen met behulp van CO2 gas waardoor alle organen goed van elkaar te onderscheiden zijn. Met behulp van het zicht van de camera kan de chirurg vervolgens met de instrumenten naar de eierstokken toe. De chirurg kan de operatie dus "op locatie" uitvoeren. Doordat alleen smalle instrumenten de buik in hoeven kunnen de operatiewondjes heel klein worden gehouden.  

Een open-buik sterilisatie alsook een laparoscopische sterilisatie worden uitgevoerd onder algehele narcose. Wij gebruiken altijd de veiligste anesthesiemiddelen en maken gebruik van gasanesthesie tijdens de ingreep. Door het toedienen van een infuus gaan we de gevolgen van uitdroging tegen. Tijdens de operatie ligt uw hond altijd aan bewakingsapparatuur. Daarmee houden we hart- en longfuncties, temperatuur en anesthesiediepte nauwlettend in de gaten. Zodra uw hond stabiel is mag zij weer naar huis. Zij krijgt bij het naar huis gaan voor enkele dagen pijnstillers mee. 

Waarom is een laparoscopische sterilisatie duurder? 
De laparoscopische sterilisatie is iets duurder dan een "traditionele open-buik sterilisatie" vanwege een aantal redenen:

- Kostbare instrumenten zijn noodzakelijk om laparoscopisch te kunnen steriliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan o.a. de camera, endoscoop, veiligheidstrocars, endoscopisch instrumentarium en de weefselsealtang. Het weefsel wordt door ons niet dichtgeschroeid maar geseald. Met deze zeer veilige techniek voorkomt men nabloedingen en blijft er in de buikholte ook geen dichtgeschroeid weefsel achter.

-Een laparoscopische operatie kan alleen uitgevoerd worden met behulp van een operatie-assistent, deze bedient namelijk de camera tijdens de operatie. Bij een "traditionele open-buik sterilisatie" is geen assistentie vereist. Om laparoscopisch te kunnen steriliseren moet de chirurg extra onderwijs hebben gevolgd. Laparoscopisch steriliseren valt niet onder de "basisvaardigheden" van een dierenarts, maar is pas uit te voeren na het volgen van speciale trainingen. 

Verwarrende termen
Hoewel wij meestal de term sterilisatie voor vrouwelijke dieren en castratie voor mannelijke dieren gebruiken is dit medisch gezien niet helemaal juist. Bij een castratie is er namelijk sprake van verwijdering van weefsel, zoals eigenlijk bij een teef ook het geval is (we halen namelijk de eierstokken weg). Een sterilisatie is afbinden of niet meer functioneel maken van weefsel, bijvoorbeeld door het afbinden van een zaadleider. Zowel mannelijke als vrouwelijke dieren worden dus “gecastreerd”, maar om het voor iedereen bergijpelijk te houden gebruiken wij toch de term sterilisatie voor vrouwelijke dieren (en castratie voor mannelijke dieren). 

Wat u moet weten als uw dier bij ons geopereerd wordt?
- Is uw dier nuchter? 
Vanwege mogelijk braken als gevolg van de narcose is het belangrijk dat uw dier nuchter is. Dat betekent dat hij/zij tenminste 8 uur voorafgaand aan de operatie niet meer mag eten. Drinken van schoon kraanwater mag natuurlijk wel. 

- Is uw dier nog uitgelaten / heeft het geplast en gepoept van te voren? 
Wij proberen zo schoon en steriel mogelijk te werken. Wanneer een dier onder narcose gaat ontspant deze en kan soms ontlasting en urine laten lopen. Het is zeer prettig als uw dier van te voren goed uitgelaten is! Let u er ook op dat uw dier schoon en droog is voor de operatie? 

- Heeft u de anesthesievragenlijst ontvangen en ingevuld? 
 Om risico's voorafgaand aan de operatie in kaart te brengen vragen wij u altijd een anesthesievragenlijst in te vullen. Deze ontvangt u van te voren per mail. Hiermee kunnen wij tijdig te verwachte problemen opsporen en u adviseren over een eventueel verhoogd narcose risico
- Bent u bereikbaar tijdens de operatie?  
Het kan gebeuren dat wij met u moeten overleggen. Het is daarom van groot belang dat u een goed werkend telefoonnummer bij ons achterlaat en dat u probeert bereikbaar te blijven tijdens de operatie. 

- Heeft u over de nazorg nagedacht? 
Uw huisdier wordt geopereerd en dat vereist altijd enige revalidatie. Bent u op de hoogte van wat u kunt verwachten? Zijn er speciale maatregelen nodig? 

- Zijn uw vragen beantwoord?
  Heeft u nog aanvullende vragen of onduidelijkheden? Bel ons 013-5400215
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. IAN VAN ALPHEN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Gent
DRS. CLAUDIA BOLIJN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT