Kat heft pijn bij het eten
Helaas komen er een aantal gebitsproblemen voor die relatief vaak bij de kat worden gezien. Alle drie de aandoeningen gaan gepaard met pijn in de mondholte en dus ook pijn bij het eten. Bij de jonge kat kan een heftige tandvleesontsteking ontstaan die omschreven wordt als ‘juveniele gingivitis’. Dit komt meestal voor bij het jonge dier vaak tot een leeftijd van 1 tot 2 jaar. Het zijn vaak raskatten die deze heftige en pijnlijke tandvleesontsteking hebben. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een behandeling in te stellen omdat het laten doorgaan van de ontsteking kan leiden tot grotere problemen. Zo kan gingivitis overgaan in parodontitis waardoor de situatie nog ernstiger en pijnlijker wordt. 
  
Juveniele gingivitis
Een andere aandoening, die ook bij andere diersoorten gezien wordt, maar vooral bij katten juist veel pijn kan veroorzaken is de ‘resorptie laesie’. Dit is een aantasting en uitholling van de tand die uit het zicht begint bij de tandwortel, onder het tandvlees.

oplossing van haaktand bij een kat
röntgenfoto van de oplossing van de haaktanden bij een kat
Als laatste is er de berucht ‘feline chronische gingivo-stomatitis’ die vooral achterin de mondholte van de kat een heftig ontstekingsbeeld geeft. Dit is een zeer pijnlijk aandoening die helaas vaak voorkomt bij de kat.
Bacteriën, virussen (zoals kattenaids, leucose, calicivirus en herpes) en abnormale afweerreacties worden als mogelijke oorzaken beschouwd. Deze aandoening wordt gezien bij alle rassen en alle leeftijden. Kenmerkend is het rode heftig gezwollen mondslijmvlies achter bij de kaakomslag en langs de kiezen. Soms is ook de tong aangetast.
Er zijn vele stappen te nemen in de behandeling, maar vaak blijkt het verwijderen van alle kiezen (en soms ook de hoektanden en snijtanden) uiteindelijk de beste behandeling te zijn. Met het verwijderen van alle tandoppervlakken, zal de tandplak (en daarmee de bacteriën) geen houvast meer hebben in de mondholte. Vaak zal de heftig ontstoken mondholte uiteindelijk tot rust komen.
Het kaakchirurgisch verwijderen van alle kiezen zal altijd vooraf gegaan worden door het maken van dentale röntgenfoto’s van het gehele gebit. Het is van het grootste belang om een beeld te hebben van de kieswortels onder het tandvlees en er verzekerd van te zijn dat werkelijk alles is verwijderd met deze ingreep. Het achterblijven van wortelresten kan het ontstekingsproces namelijk in stand houden.

feline chronische gingivo stomatitis
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. LIES PAARDEKOOPER
Tandheelkundig dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht

Lid van de European Veterinary Dental Society (EVDS)
Lid van de Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde (WVT)
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT