Tumoren bij uw hond
In het lichaam van uw hond worden continu cellen vervangen. Dit gebeurt door celdeling waarbij het DNA van de eerste cel wordt gekopieerd naar een nieuwe tweede cel. Soms gaat er bij het kopiëren wat mis. In de meeste gevallen sterft een ‘mislukte’ cel af. Sporadisch echter blijft zo’n afwijkende cel (een zgn. kankercel) leven en gaat zichzelf zelfs vermenigvuldigen. Zij doen echter niet langer wat zij geacht worden te doen en zitten feitelijk alleen maar de gezonde cellen in de weg. Hierbij groeien de kankercellen uit tot een gezwel (een tumor) dat soms gezonde cellen hindert in hun werk en ze soms zelfs aanvalt. Ook verbruiken de kankercellen veel energie zodat er voor de gezonde cellen minder overblijft, soms te weinig om nog goed te kunnen functioneren.

Kankercellen kunnen ook voorkomen in zaad- en eicellen. In dat geval krijgt het nageslacht geen kanker bij de geboorte, maar heeft het wel aanleg om het later te krijgen. Doordat hondenfokkers graag gebruik maken van kampioenen, de mooiste en sterkste exemplaren, hebben deze relatief veel nageslacht. Dat betekent echter ook dat hierdoor bepaalde kankersoorten min of meer raseigen kunnen worden. Dan komt bij een bepaald ras een bepaalde vorm van kanker relatief vaak voor.

Er bestaat één besmettelijke vorm van kanker middels wratten aan de geslachtsdelen, maar deze komt in Nederland niet meer voor. Andere kankersoorten zijn nooit besmettelijk. U hoeft de hond niet bij andere honden weg te houden.
 
Waaraan kan ik zien dat mijn hond mogelijk kanker heeft?
Uw hond:
- Heeft een verdikking wat mogelijk een tumor kan zijn
- Eet nauwelijks en verliest gewicht
- Heeft het voortdurend benauwd; kortademig
- Is heel snel moe bij het uitlaten
- Heeft duidelijk pijn
- Beweegt zich moeilijk
- Heeft moeite met poepen en plassen
- Drinkt en plast uitzonderlijk veel
- Heeft wondjes die heel moeilijk genezen
- Ruikt heel anders dan u gewend bent

Hoe onderzoeken wij of uw hond kanker heeft?
Wij beschikken over alle apparatuur die nodig kan zijn om kanker vast te stellen, zoals:
- CT-scan
- Echo
- Digitale Röntgen
- Endoscopie

Hoe behandelen wij kanker bij uw hond?
Bij de behandeling van kanker is in veel gevallen genezing niet mogelijk maar wel een behandeling die winst van kwaliteitstijd oplevert.  Daarmee bedoelen wij dat het doel niet is om het leven van dieren met kanker zo lang mogelijk te laten zijn maar wel de tijd dat een dier een comfortabel leven heeft!

De behandeling van kanker hangt af van de soort kanker en kan door middel van operatief ingrijpen, hormoon- of chemotherapie en bestraling of een combinatie daarvan. 
Soms is alleen een palliatieve behandeling  mogelijk  wat inhoudt dat met medicijnen de pijn wordt verlicht zolang dit voor het dier comfortabel is.
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. IAN VAN ALPHEN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Gent
DRS. CLAUDIA BOLIJN
Dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT