Wortelkanaalbehandeling bij uw huisdier

Het binnenste van een tand is hol en bevat onder andere bloedvaten en de tandzenuw. Als er een open verbinding tussen het wortelkanaal en de buitenwereld ontstaat, kunnen bacteriën het wortelkanaal binnendringen. Vroeg of laat resulteert dit in een ontsteking in de kaak bij de wortel van het element. 
De oorzaak van een “open” wortelkanaal is bijna altijd breuk van het element, maar ook gevorderde cariës of tandrot kan een open wortelkanaal veroorzaken.

Wortelkanaalbehandeling of pulpaoverkapping? 
Een tand is nog niet volledig ontwikkeld bij de geboorte van de hond. De cellen in het wortelkanaal dragen bij aan het volledig uitgroeien van de tand door materiaal tegen de wand af te zetten. De tand wordt dus gedurende de eerste levensjaren steeds steviger en het wortelkanaal nauwer.
Bij een zeer verse breuk van een tand bij een jonge hond (onder de 2 jaar) kan nog getracht worden de zenuw in de tand in leven te houden. De ingreep die dan plaats vindt noemen we een pulpaoverkapping en deze ingreep heeft tot doel de ontwikkeling van de tand door te laten gaan.
Als de breuk reeds enige tijd geleden is opgetreden is de zenuw dood; een pulpaoverkapping heeft dan geen zin meer. Ook bij een hond met een volgroeide tand (boven de 2 jaar) heeft een pulpaoverkapping geen zin meer. Er blijven dan twee opties over: extractie (trekken) ofwel een wortelkanaalbehandeling.

Trekken of behandelen? 
Bij deze keuze wordt rekening gehouden met de leeftijd van de hond; welke tand of kies het betreft; of het al dan niet een werkhond (pakwerk!) of een showhond betreft; en de wensen van de eigenaar (kosten!). Betreft het een hoektand of een scheurkies dan zal het advies in de meeste gevallen zijn om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren, omdat dit voor de hond belangrijke gebitselementen betreft. Snijtanden bijvoorbeeld zijn minder belangrijk, maar bij showhonden kan esthetiek ook een rol spelen.

Tandheelkundig dierenarts
Wortelkanaalbehandelingen zijn gecompliceerde behandelingen , die speciaal instrumentarium, kennis en ervaring vereisen. Aangezien de gebitselementen bij honden veel groter en langer zijn dan bij mensen voldoet het instrumentarium van een “humane” tandarts niet. Het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling is bovendien geen ingreep die dierenartsen standaard in hun opleiding leren. Overleg dus met uw dierenarts of doorverwijzing naar een ervaren tandheelkundig dierenarts zinvol is.

De techniek
Nadat de hond onder algehele narcose is gebracht wordt het afgestorven zenuw materiaal uit het wortelkanaal verwijderd. Omdat de tanden groot en gebogen zijn is het soms noodzakelijk om een extra toegang tot het wortelkanaal te maken, om de wortelpunt recht te kunnen benaderen.
Na het schoonmaken van het wortelkanaal wordt het wortelkanaal met speciale vijltjes breder gemaakt en daarna met tandheelkundige materialen gevuld en de opening bij de wortelpunt afgesloten.
Op het gevulde wortelkanaal wordt een ondervulling van glas-ionomeer cement aangebracht en daarboven op komt de gebruikelijke vulling van composiet om de tand af te dichten.
Aangezien deze laatste vulling dezelfde kleur heeft als de tand zelf, is de wortelkanaalbehandeling uitwendig nauwelijks zichtbaar.
De wortelkanaalbehandeling dient vóór, tijdens en na het behandelen röntgenologisch te worden gecontroleerd om zeker te weten dat het hele kanaal bereikt, uitgevijld, schoongemaakt en gevuld is. Een tandheelkundig röntgenapparaat is dus een absolute noodzaak om een wortelkanaal te kunnen uitvoeren.
wortelkanaalbehandeling van een knipkies
Nacontrole
Een half jaar na het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling is het nodig om een röntgenfoto te maken van de wortelpunt van de behandelde tand of kies om te controleren of de ontstekingsreactie daar geheel tot rust is gekomen. Helaas is het nodig om voor röntgenfoto’s in de bek een hond of kat een roesje te geven: een hond blijft nu eenmaal niet stilzitten met zijn bek open en bovendien is de sensor van een digitaal röntgenapparaat zeer kostbaar en kwetsbaar.
dentale röntgenfoto van volledig afgevuld wortelkanaal in een haaktand
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. LIES PAARDEKOOPER
Tandheelkundig dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht

Lid van de European Veterinary Dental Society (EVDS)
Lid van de Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde (WVT)
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT