Dubbele tand bij uw pup
Als het volwassen gebit doorbreekt zullen de melktanden normaal gesproken vanzelf uitvallen. Dit komt omdat de wortels van de melktanden buiten het zicht (onder het tandvlees) ‘oplossen’, waardoor het bovenste deel van de tand los komt te staan. Soms echter lossen de wortels niet op en blijft de melktand (muurvast) staan terwijl de volwassen tand doorbreekt. 
     
Zo’n melktand die blijft staan noemen wij een persisterende melktand. Het grote probleem bij persisterende melktanden is dat zij de volwassen tanden beletten om in hun normale richting door te breken. De volwassen tanden worden zo gedwongen om in de verkeerde richting door te breken en dat kan in vele gevallen zorgen voor pijnlijke situatie in de mondholte. Zo kan een volwassen onderkaakhoektand regelrecht in het gehemelte prikken!

dubbele rij tanden bij een pup
dubbele hoektanden bij een pup
De gouden regel is dat er nooit twee dezelfde tanden tegelijkertijd op 1 plek mogen staan. Breekt een volwassen tand door, dan moet de melktand binnen een week uitgevallen zijn. Afwachten terwijl de melktand muurvast staat is zinloos en kan tot zeer pijnlijke situaties leiden bij het huisdier! 

Als een melktand blijft staan terwijl de volwassen tand al zichtbaar is, moet deze persisterende melktand zo snel mogelijk verwijderd worden. Alleen als een melktand los staat, kan er even gewacht worden en kan er geprobeerd worden om met trekspelletjes (met een handdoek) de wiebeltand los te krijgen.

Een persisterende melk(hoek)tand verwijderen wordt niet onder een ‘roesje’ gedaan. Doorgaans heeft een melkhoektand een zeer lange wortel die ver in het kaakbot vast zit. Dan volstaat een roesje niet, omdat de pup letterlijk alles zou voelen van het chirurgisch verwijderen van de gehele wortel. Een persisterende melk(hoek)tand wordt onder narcose verwijderd waarbij het allerbelangrijkste is: dat de gehele wortel wordt verwijderd. Blijft er namelijk een deel van de wortel in de kaak achter, dan zal de volwassen tand alsnog in de verkeerde richting doorbreken.  

verwijderde persisterende melkhoektand in onderkaak van een pup
Wat kan er gebeuren als een persisterende melktand blijft staan?
Dan kan de doorgebroken volwassen tand de verkeerde richting op gestuurd worden en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo komt het helaas vaak voor dat in de onderkaak de volwassen hoektand (rode pijl) door de persisterende melkhoektand (gele pijl) te ver naar binnen doorbreekt en daardoor een gat in het gehemelte prikt in plaats van naar buiten uit te waaieren, zie foto hieronder.
   
Een volwassen hoektand kan een flinke lengte bereiken en zal in zijn verkeerde positie dan ook een behoorlijk gat kunnen veroorzaken in het gehemelte. In dit gat kan vervolgens voedsel terecht komen dat telkens door de onderkaakhoektand verder naar binnen gedrukt wordt. De ontsteking in het gat gaat steeds verder de diepte in. Dit alles is vaak niet duidelijk zichtbaar voor de eigenaar, maar gaat ondertussen wel gepaard met veel ongemak voor de hond (die in stilte lijdt). Zie verder: ‘hoektand prikt in het gehemelte – linguoversie hoektand’

CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.
VRAAG VANDAAG NOG EEN GRATIS TELEFONISCH ADVIES AAN! 
DRS. LIES PAARDEKOOPER
Tandheelkundig dierenarts

Afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht

Lid van de European Veterinary Dental Society (EVDS)
Lid van de Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde (WVT)
© Copyright by Dierenziekenhuis Tilburg
ANICURA DIERENZIEKENHUIS TILBURG
KONINGSOORDLAAN 2 
5056 DA BERKEL-ENSCHOT